Nakon raspada pank benda – Generacija X – sad vec davne 1981., mrsavi i bledunjavi pevac William Michael Albert Broad seli se u NY gde zapocinje svoju kompletnu transformaciju – za sobom ostavlja lik sicusnog britanca i preuzima novo umetnicko ime – Billy Idol. U to vreme pocinje i da eksperimentise sa raznim muzickim pravcima, da bi se nakom svog prvog 'solo' izdanja ustalio u slobodnim vodama new-wavea koji je gospodario pocetkom 80tih. Njegov prvi EP – ''Dont Stop'' – sa sobom je doneo dva hita, preradu pesme ''Mony Mony'' Tommy James-a (koju je Billy uradio u nesto 'zivljem' stilu) kao i rimejk jedne od pesama njegovog bivseg benda – cuvenu odu onanisanju – ''Dancing With Myself ''.
Medjutim, prve uspehe Idol dozivljava tek par godina kasnije – kada se spot za gorepomenutu pesmu, uradjen u postapokaliticnom Mad Max fazonu, pocinje emitovati na MTV-ju (dokaz da je i MTV nekada davno pustao dobru muziku) .
Njegov prvi album – pod nazivom "Billy Idol" – bio je  potpuni sok za sve koji su pratili negovu raniju karijeru u Britaniji . Pesme poput ''Hot In The City'' i ''White Wedding'' donele su Biliju mesto medju Top 40 na Americkoj listi – dok su kriticari njegovu muziku okarakterisali kao rane radove Springstina kome su pridodate klavijature i blago-goticarski smek.
Nakon toga – usledio je jos uspesniji album – Rebel Yell – prodat u 2 miliona primeraka, kasnije 'reizdat' 1999. godine sa jos par demo snimaka. Dve najpoznatije pesme sa albuma su u isto vreme i najbolja olicenja oba aspekta Idolove muzike: ''Rebel Yell'' je bila ziva dance numera sa blagim primesama goth-a, dok je ''Eyes without a face'' posve osecajna balada metaforickog texta – koju je mirne duse mogao snimiti The Cure – ako se izuzme, za njih, netipican gitarski solo koji 'dize' pesmu. Neke od pesama su usle u sondtrack za film Big 1988. (sa Tom Hanks-om u glavnoj ulozi) dok je sam album dosegao sesto mesto na UK Singles Chart-u.
Usledila su jos dva singla – oba snimljena 1984. – ''Flash for Fantasy'' i  ''Catch my Fall'', nakon kojih se Bili ustaljuje kao kultna muzicka ikona 80tih godina .

1986. Idol objavljuje jos jedan uspesan album – Whiplash Smile, koji je sadrzao pesme poput – ''To Be a Lover'', ''Don't Need a Gun'' i verovatno najveci hit WSa – ''Sweet Sixteen''. Medjutim, nije sve islo uzlaznom putanjom. Nakon objave albuma, putevi dvojice dugogodisnjih saradnika se razilaze i ''grupu'' napusta Steve Stevens, koji ce kasnije iste godine svojim gitarskim umecem doprineti stvaranju jedne od najpoznatijih instrumentalnih numera 80tih – ''Top Gun Anthem'' – kao deo soundtracka za istoimeni film.
Album sacinjen od nekoliko remixa, pod nazivom Vital Idol – izlazi vec sledece, 1987. godine – sa sobom noseci live obradu pesme ''Money Money'' koja je uspela da se popne na vrh US chart-a.

Februara 1990.god. Billy Idol je doziveo ozbiljnu saobracajnu nesrecu – nakon koje je zamalo ostao bez noge (u koju je kasnije ''ugradjena'' metalna sipka!). Na njegovu nesrecu, bas nekoliko dana pre toga, James Cameron je izabrao Idola za ulogu T-1000 u filmu Terminator 2, ali su posledice nesrece uskratile Biliju ovu priliku i on je bio primoran da odbije ulogu.
Charmed Life – njegov novi album – je izasao 1990., neposredno posle nesrece, a na njemu se veoma brzo idvojio hit sing ''Cradle of Love'' (kako Billy i dalje nije mogao da hoda, u spotu za pomenutu pesmu je sniman samo od pojasa na gore).  Pesma je pustena u stalnu rotaciju na MTV-ju i ubrzo Billy Idol dobija svoj treci Gremi – nominovan za najbolji muski rok vokal.
Iste godine – nastupao je na kocertu The Wall- Live in Berlin, pobravsi simpatije publike.
1993. Idol izdaje album Cyberpunk. Ophodeci se prema celom poduhvatu kao prema eksperimetnu – album snima u kucnom studiu koristeci Mekintos kompijuter (koji je za to vreme bio poslednja rec tehnologije). Specijalna izdanja albuma su izasla na floppy disku (verovatli ili ne!, za one koji se toga jos secaju – to je onaj prastari cetvrtasti komad plastike poznatiji kao > diketa). To je u isto vreme bio i prvi album koji je u sebi sadrzao I e-mail adresu autora!
(idol@well.sf.ca.us – danas doduse ‘mrtva’ adresa).
Do 1998. Billy je bio poprilicno neaktivan na muzickoj sceni – imao je par koncerata, svirao sa grupom The Who, odigrao omanju (ali zapazenu) ulogu u filmu The Wedding Singer (pesma ‘’ White Wedding ‘’ je bila jedna od glavnih numera filma).
Nekoliko godina potom, taman kada se cinilo da je Idol nestao bez traga i glasa – Vh1 emituje emisiju Behind the Music – Billy Idol  (16. Aprila 2001.),  a tri dana kasnije Billy i Stevens su imali zajednicki nastup u Vh1 Storytellers. Ponovookupljeni dvojac Idol/Stevens je nakon toga imao seriju akusticnih nastupa po Americi, ozivljavajuci neke od svojih najboljih tvorevina u novom svetlu.
Greatest Hits Cd je izdat nedugo potom ( 2001. ) na kojem se pojavila Bilijeva obrada pesme ‘’Don’t You Foreget About Me‘’– grupe Simple Minds. Naime, pesma je prvobitno bila pisana (i namenjena) Idolu, medjutim on ju je odbio pod obrazlozenjem da je ona previse mekana za njegov ukus (sve to mnogo godina ranije, 1985.)

Devil’s Playgrond, koji je izasao marta 2005. predstavljao je prvi Bilijev studijski album nakon skoro 12 godina! Za neverovatno kratko vreme uspeo je sa se popne na 46. mesto Bilboard 200. Serijom koncerata Billy se ‘vratio u zivot’: mase su ga obozavale u Doningtonu, Nju Orelansu, na Rock am Ring festivalu… 2006. Idol je gostovao na solo albumu Derek Sherinian-a (njegovog dugogodisnjeg klavijaturiste) koji je nosio naziv Blood of the Snake, obradivsi hit grupe Mungo Jerry – ‘’In the Summertime’’. Nedugo potom je snimljen i spot u kojem se pored Bilija pojavljuje i cuveni gitarista Slash .

Pod upecatljivim imenom – Idolize Yourself- 2008. Idol objavljuje jos jedan u seriji The Best Of albuma, koji biva (bukvalno) razgrabljen sa polica u rekordno kratkom periodu (cak ni sam Billy to nije ocekivao, dokaz za to je i informacija da je mesec dana nakon izdavanja albuma zatrazio da se sa interneta povuku sve zabrane protiv piratskog skidanja pesama – ko do tad nije nabavio album sebe ne moze smatrati velikim fanom!)

Ubrzo nakon toga Billy krece na veliku turneju po Americi i ‘Starom Kontinentu’ (na svom dugackom putu prosao je i kroz Beograd, gde ga je juna 2010. docekalo 15k vernih fanova, medju kojima je bio i pisac ovog texta), i kroz niz koncerata ovaj (sad-vec-ne-toliko-mladi) britanac rokerskog izgleda, sa srcem punim panka- uspeo je da opravda svoje ime… HE GOES BY THE NAME OF IDOL!

Danilo Krša