Naći jedinstven i prepoznatljiv zvuk je jedna od najvećih potraga za svakog muzičara. Kada sam nedavno otkrio pevačicu Shilpa Ray video sam koliko se ona trudi oko toga, da nađe svoj pravi zvuk i da bude pravi muzičar. Šilpa Rej je iz Bruklina, piše sjajne stvari, iz njenog benda pršti energija, ali ono što je čini posebnom je taj predivni glas, mešavina džeza, bluza i rok, čak ima i malo irskog zvuka, jedan kritičar je nazvao fuzijom Nick Cave’a i PJ Harvey. 
Njen prvi bend se zove „Beat the devil“ i sa njima izdaje album sa istim imenom. Beat the devil je jako živa stvar. Cela postava je savršeno sinhronizovana u izvođenju svake pesme dok pokreću i opijaju masu svojim zvukom. Opet, prava magija je u njenom glasu. Njena mogućnost da prenese svoje emocije kroz njen duboki alt daje bendu poseban opijajući stisak. Od melanholičnog urlika, do moćnog režanja, daje život sceni. Scena dobija impuls i odjednom zvuk eksplodira kroz salu, bas probija distorzijom a Shilpa ispušta urlik pun soula. 

Iako je planirala da nastavi dalje kao solo tačka, uz pomoć muzičara koje je upoznala dok je nastupala, nastavila je ipak sa bendom, a njena druga postava je „Shilpa Ray And Her Happy Hookers“. Oni 2009. Izdaju svoj prvi album „A Fish Hook, An Open Eye“ koji su lično finansirali, i nastavili tamo gde je Shilpa stala sa prethodnim bendom. Dakle joše režanja, urlika, i energije, ništa novo za Shilpu. 

O svojim pesmama je rekla: „Uglavnom dok pišem pesme, one su polu-autobiografske, ali i o raznoraznim situacijama u životu, i o stvarima koje mogu teško da razumem.“ U pesmi „Liquidation Sale“ Shilpa se čak ruga sebi što se oseća tužno. „Nikako nisam mogla da shvatim sebe ozbiljno pišući bluz pesmu, tako da je veći deo tog teksta ruganje samoj sebi i koliko sam falš što uopšte pišem o tome. U isto vreme sam ipak kao i svi ostali, želim taj prozor kako bih mogla da se žalim.“ 

Shilpa Ray And Her Happy Hookers je nešto novo i sveže siguran sam za svakog ko odvoji vremena da čuje njihov zvuk, oni su glasni, puni energije i imaju šta da kažu, prosto nemate izbora nego da im posvetite punu pažnju. 

Preporučeno za slušanje
Beat The Devil – Plea Bargain
http://www.youtube.com/watch?v=Li16cB9HsN4
Beat The Devil – Shine in Exile
http://www.youtube.com/watch?v=4zGxCQ4kImM
Shilpa Ray And Her Happy Hookers – Liquidation Sale
http://www.youtube.com/watch?v=ZocqLXdWqsQ

Miloš Jović