To je bio jedan od kultnih filmova koji je plašio mnoge generacije. Naši roditelji su kada je počeo da se prikazuje 80-tih išli u bioskop da ga gledaju (pa kasnije nisu smeli da se kući vrate iz istog, po priznanju mog tate) a mi malo mlađi smo ga kradom gledali na video kasetama ili kasno noću na TV kanalima što je za posledicu imalo nesanicu, košmare i obavezne grdnje roditelja koji su nam glumili čuvare noću, da slučajno neko čudovište ne naruši suverenitet i terotirijalni integritet naše sobe. Početkom godine mi je mladji brat poslao trejler za rimejk ovog filma što me je iznenadilo. Nisam pristalica toga jer smatram da rimejkovi i nastavci ne mogu da imaju takav uspeh kao nešto što je kult. Ali to me je podstaklo da još jednom pogledam ovu čuvenu trilogiju sada kad mi čudovišta ne mogu ništa (vampiri odavno sijaju na suncu, sve tinejdžerke žele da budu veštice, jedino me još brine ono što živi pod krevetom jer Holivud se nije dovoljno pozabavio tom temom). 

Prvi deo filma izasao je 1981. godine, pod komadnom čuvenog Sema Raimija i njegovog brata Ivana. Ovaj duo je poznat po čuvenim epskim filmovima I serijama (Zina Ratnica,Legenda o tragaču a trenutno snimaju I film ‘’Warcraft’’). Budžet za film je iznosio 90 000 dolara. Film je iz ere najgorih horora i pionir slešer filmova ali je ipak stekao kultni status. Film je proslavio glumca Brusa Kembela koji u film donosi određenu komičnu notu, njegovi citati i slepstik momenti obasjavaju tu mračnu atmosferu tako da ovaj film možemo da svrstamo kao horror komediju. Njegov lik, Eš Vilijams je postao kultni heroj da je čak posle filmske franšize nastavio da živi i kao strip junak. 

Radnja je u prva dva dela identična- usamljena koliba u šumi,nekoliko prijatelja na odmoru i nalaze zloglasnu knjigu mrtvih - Nekronomikon koji sadrži uputstvo za prizivanje demona. Oni sasvim slučajno prizovu demone i oni zaposedaju i ubijaju ih jednog po jednog. Treći deo je drugačiji - radnja se premešta u 1300 godinu gde se Eš sukobljava sa armijom mrtvih i žanrovski je više komedija, i vide se uticaji kinematografije devedesetih, ima više elemenata spektakla a manje jeze. Interesantni su takođe i gafovi sa snimanja: prvi dan snimanja ekipa se izgubila u šumi, mnogo članova ekipe je doživelo povrede na snimanju ali nisu mogli da dobiju adekvatnu pomoć pošto se snimalo duboko u šumi u Tenesiju. Glumica Betsi Bejker koja je glumila Ešovu devojku Lindu slučajno je ostala bez trepavica dok su joj skidali masku demona, za postizanje autentičnog izgleda demonskih očiju koristila su se sočiva koja su se nanosila čitavih 10 minuta a na oku su mogla da stoje samo 15 minuta. Poslednja scena kada demon prilazi snimljena je tako što je kamera bila pričvršćena za bicikl ali se završilo tako što je bicikl pregazio Brusa Kembela koji je dobio ožiljak na bradi kao sećanje na ‘’28 nedelja mučenja’’ kako je opisao snimanje filma. Kada sam čula sve ovo jednostavno sam morala da poštujem film jer agonija na licima glumaca u filmu je bila stvarna. 

Kada sam sad pogledala film, maske, kostimi i šminka su mi se učinili malo i smešno ali mi se svidelo što se scene dešavaju veoma dinamično, ne zna se nikad šta je sledeće, nema puno napetosti i ima nekoliko jezivih momenata. Novi deo izlazi ove godine i ideja za rimejk se pojavila još 2007, braća Raimi su to želela ali se Brus Kembel protivio, smatrajući da je tako nešto nije potrebno jer fanovi nisu bili preterano oduševljeni. Medjutim 2011 je izjavio da ‘’publika ima njegovu reč da će film biti dobar’’. Braća Raimi su napisala scenario a kasnije ga je prepravila Diablo Kodi (poznata po filmu ‘’Džuno’’). Koliko sam primetila u trejleru film je mnogo mračnija vizija od originala, pravi horor sa više napetosti, boljim efektima i mnogo mračnijom atmosferom. Ešov lik je izostavljen ovaj put tako da izostaje i humor, želeli su ovaj put da ostanu u čistom horror žanru. Film je verovatno stvoren da bi se pristupilo novim generacijama kod kojih se ne bi postigao taj efekat strave kao što se to desilo sa predhodnim generacijama, pokušaj oblačenja nečega što je klasično u novo ruho. Kada film ove godine stigne do bioskopa videćemo reakcije publike a dotle pogledajte original pa ćete sami presuditi šta je bolje, zabava je svakako zagarantovana.

Stanislava Smiljanić