By-Pass je pančevački bend koji je na početku karijere, tokom '90-ih, stilski bio pod uticajem progressive rock, metal, stoner rock i grungea, da bi se vremenom izraz benda oblikovao u nešto što je po definiciji najbliže kombinaciji new prog i alternative metal podžanrova. Na zvuk benda su najviše uticale grupe poput
Tool, Soundgarden, Type O Negative, Deftones, Alice in Chains i Massive Attack.


Iako su počeci zvanično vezani za jul 1994. godine, bend počinje sa ozbiljnijim radom i stabilnom postavom januara 1997. Nakon nastupa i prvih demo snimaka u studijima u Novom Sadu i Pančevu By-Pass ulazi u studio "Akademija" u Beogradu gde snima svoj prvi album pod nazivom Psychoactive (produkcija i miks: Aca Radosavljević i Vladimir Zdravković, koproducenti: Zoran Đuroski aka Đura Misterius i Nikola Vranjković, koji je bio i snimatelj), koji je izašao za izdavačku kuću ITMM iz Beograda u decembru 2000. godine.

Sa albuma, koji je pokupio veoma dobre kritike kako u tadašnjoj SR Jugoslaviji tako i u svetu (recenzije u Americi, Italiji i Portugalu), izdvojila su se 3 singla (Odlazi, Kasno je, Sjaj) za koje su urađeni i spotovi od kojih je svaki bio u vrhu tadašnjih top lista, a dve pesme su bile proglašene i za Hit nedelje Radio Beograda 202.

Među brojnim saradnjama u različitim sferama umetnosti izdvaja se nastup na premijernoj jugoslovenskoj Eyesore izložbi svetski poznatih rock art ilustratora iz San Franciska - Chris Shaw, Ron Donovan i Chuck Sperry (2001). Pesma Mesija sa albuma Psychoactive je 2009. korišćena u kanadskoj TV seriji “ZOS: Zone of Separation” (glavne uloge: Colm Meaney, Lolita Davidovich).

Pored debi albuma By-Pass se za sada pojavio i na 4 kompilacije: New Rock Power 2 (I.T.M.M., novembar 2000), Kuhinja #2 (Studio 21, januar 2001), PA`n`DEMOnium (Dom omladine Pančeva, oktobar 2005) i PA`n`DEMOnium 2 (Dom omladine Pančeva, april 2007).

Posle personalnih promena i višeogodišnje pauze bend se ponovo okuplja i počinje da radi na novim pesmama i pravljenju demo snimaka, uz povremene svirke. Dugogodišnji rad na materjalu za nov album je priveden kraju i By-Pass se trenutno nalazi u beogradskom studiju “Underground” gde snimaju dugo očekivani povratnički album. Producenti su Marko Jovanović Arthur i Vladimir Zdravković, album je u završnoj fazi miksanja i očekuje se da će ugledati svetlost dana na proleće 2013. godine. Nedelja, prvi singl sa predstojećeg albuma se medijski promoviše od sredine aprila 2012. godine, a spot za istu pesmu je objavljen početkom decembra.

By-Pass čine: Ivan Ristanović (vokal), Danijel Gajan (gitara, vokal), Stefan Gaćeša (gitara), Ana Deanović (bas gitara) i Vladimir Zdravković (bubnjevi, programing).