Aleksandar Čotrić, Dribling duha, Mozzart edicija, Beograd, 2012. 

Izašla je najzad, dugo očekivana zbirka aforizama o sportu pod nazivom „Dribling duha“. Najzad malo osveženja na aforističarskom nebu! Dugo, da ne kažem predugo, smo čekali na ovakvu zbirku. Poslednjih godina svi aforizmi liče jedni na druge, baš kao i naši političari. Ali, nisu političari krivi. Rade sve što i uobičajeno: lažu, kradu, ubijaju... pardon, to rade oni drugi. Ko će ih sve pohvatati, policija sigurno neće. I ona se stidi. 
Ali, da se vratimo na temu. Najzad je svetlost dana ugledala zbirka bez političkih konotacija (iako politike svuda ima: Za ovoliko prljavih poslova u fudbalu, malo je što rukavice ima samo golman), najzad malo prostora u kojem se ne spominju krađe i prekrađe (iako i toga svugde ima: Juče smo raspisali konkurs za klupskog blagajnika. Danas poternicu), naposletku štivo bez laži i nameštanja (mada i toga, na žalost, ima svuda, a naročito u sportu, drugoj najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, odmah posle politike: Izvinjavamo se čitaocima što juče nismo objavili rezultate današnjih fudbalskih utakmica). 
Šta onda ostaje? Ostaje draž igre (Navijači su sišli na teren. Oni su naš dvanaesti igrač), ostaju nam uzbudljive utakmice (Naši fudbaleri su fizički izuzetno dobro pripremljeni. Mogu do sutra da se vuku po terenu) i još uzbudljiviji rezultati (Kad god se našim fudbalerima ukaže prilika pred golom, oni je pretvore u šansu), sreća i lična satisfakcija nakon pobede (Na našim fudbalskim stadionima, jedina svetla tačka su petarde), kao da smo i samu bili zaslužni za trijumf ekipe ili pojedinca (Dok se na terenu ništa nije događalo, na tribinama je vođena prava borba). 
I da citiram, u naše vreme, poznati crtani film: „Sad znate zašto se ovo zove: igra navijača“ (oprostićete mi ako sam napravila grešku, ipak je prošlo... dosta godina... Oni koji žele da provere, mogu to učiniti na: http://www.youtube.com/watch?v=E1-YL9S53bk). Stoga, ništa vam drugo ne preostaje nego da uzmete zbirku u ruke, zavalite se u krevet i počnete da čitate. A, da, ponesite i paket maramica. Biće vam potreban, jer ćete se smejati do suza.

Tamara Lujak