U subotu 29. septembra u prostorijama Urmus-a, u Beogradu, оdržan je koncert povodom velike svetske akcije “100.000 muzičara za promene” (100 Thousand Musicians For Change). Akciju je prošle godine sa svojim saradnicima pokrenuo profesor Majkl Rotenberg, sa Stendford Univerziteta u Kaliforniji, pod nazivom “100.000 pesnika za promene”. Pošto se to pokazalo kao pun pogodak (500 događaja u 95 zemalja), ove godine se proširilo i na muzičare. Cilj akcije i koncerata je da 100.000 muzičara iz celog sveta na isti dan (subota, 29. septembar 2012) zasvira u znak podrške promenama sadašnje situacije u svetu – za manje gladi, manje rata, manje oružja i više ljudskih prava. Ove godine se broj događaja popeo na 800 u 115 zemalja (od Sad i Kanade do Jamajke i Nigerije). Dokumentacija sa njih, pa i ova iz Srbije, će se trajno čuvati u biblioteci Stenford Univerziteta. Udruženje rok muzičara Srbije se pridružilo akciji organizovavši, u svojim prostorijama, koncert četiri odlična benda: Sorabi, Grešnici, Amnezija i Ručni rad. 
SORABI su otvorili ovu manifestaciju. Četiri devojke i gitarista su podigli atmosferu svojim izvođenjem i viđenjem rock’n’rolla. U klubu je gorelo od dobre muzike. Osetila se hemija između benda i publike. 
GREŠNICI su, u prepoznatljivom miksu hard roka, panka i metala, podržali akciju uputivši poruke svojim angažovanim tekstovima (Pokreni se, Trula koalicija, Programirani...) 
AMNEZIJA je besprekorno odsvirala i, posebno da istaknem, otpevala, svoj repertoar predviđen ovu priliku. Sve tečno i sugestivno, sa pravom merom i dozom energije koja je publiku držala na nogama tokom celog nastupa. 
Koncert su završili momci iz benda RUČNI RAD. Brz, snažan, energičan, beskompromisan rock... Rifovi su prštali na sve strane, dok je publika pevala, zajedno sa pevačem Denisom. 
U pauzi između nastupa, dok su se smenjivali bendovi, Milan Živković je puštao numere svojih ’’one men’’ projekata (Tragaočev podsetnik, The poetaster, A seeker's reminder, Plavi pepermint) i na taj način se pridružio akciji. 
Sve u svemu, na zadovoljstvo publike, umesto predviđenih dva sata koncert se odužio na puna tri. Mnogo dobre muzike, pozitivne energije i podrška želji da živimo u boljem i lepšem svetu. Svetu sa manje gladi, manje oružja, manje rata, manje nasilja, više ljudskih prava... 
Pohvala Udruženju rok muzičara Srbije koje se prihvatilo da i našu zemlju upiše na mapu organizatora akcije ’’100 hiljada muzičara za promene’’, kao i bendovima koji su učestvovali, ali i publici koja je koncert ispratila. Svi oni su, iz Srbije, poslali jednu prelepu sliku u svet. 
Kada bi oni koji vuku konce svetske politike samo na trenutak zastali i razmislili o porukama koje im se upućuju iz 115 zemalja, sa ove akcije, verovatno bi svet bio bar malo lepši. Da li je to previše optimistično očekivanje?

Vasa Radovanović