Max Brooks, jedno od imena novije američke književnosti sa posebnim interesovanjem za horror žanr koji je (i opravdano i neopravdano) mnogim književnim kritičarima žanr trenutka, ne i klasike, duboko se ukorijenio u specifičan smjer horror žanra, u onu kategoriju sa divnim, smrdljivim, olinjalim bićima kakvi su zombiji.

Knjige sa zombi tematikom su najčešće niskobudžetne i niskoprofilne, a Max Brooks je razbio ovaj začarani krug napisavši "The Zombie Survival Guide" koji je objavljen 2003. Ovaj vodič kroz pop kulturu i mitologiju zombi tematike toliko je uspješan da je Brad Pitt odlučio da ovjekovječi Maxa Brooksa na filmskom platnu.

"World War Z" je neslužbeni nastavak vodiča za preživljavanje, ali ne idu u istom smjeru. Dok je "The Zombie Survival Guide" davao opaske o metodama i tehnikama preživljavanja i samoodbrane u slučaju zombi apokalipse, "World War Z" predstavlja transkript međunarodnog karaktera, zapisnik iskustava ljudi koji su širom svijeta (pre)živjeli zombi apokalipsu.

Inspirisan knjigom "The Good War" američkog pisca i historičara Louisa Terkela, "World War Z" sadrži individualne priče učesnika desetogogodišnjeg rata sa zombijima. Od samih početaka i napada bjesnila u Africi, pa sve do finalnog proglašavanja završetka rata, Brooksovi likovi opisuju svoja ratna iskustva, ali i promjene u religijskim, socijalnim i političkim sferama koje su se desile izazvane ratom sa hodajućim mrtvacima.

Ovaj post-apokaliptični roman duboko je ukorijenjen u današnjem socio-političkom stanju kugle, te ćete ploveći kroz stranice istog u više navrata osjetiti deja vu, kao da ste gledali informativne emisije sa sličnim ili istim temama. Odnosi Indije i Pakistana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Palestine i Izraela, religijski pristupi apokalipsi, međusobno pomaganje i podmetanje nogu živih živima... Max Brooks koristi realne osnove današnjeg svijeta i njima dodaje horror fikciju, te je osjećaj stvarnog postojanja i istinitosti likova i radnji u ovoj knjizi i više nego opipljiv i istinit, a samim tim, strašan i nadrealan, kao mogućnost da čitaš budućnost koja nas očekuje za nekih desetak godina.

Zabavno, ali u isto vrijeme i veoma inteligentno štivo, "World War Z" ispunit će vam čitalačke trenutke, ali u isto vrijeme vas i zamisliti na sudbinom čovječanstva: ako nam se ikad i desi da pakao bude pun, pa da mrtvi počnu hodati Zemljom, bolje nam je da budemo kolektivno pametniji nego što smo sad.
Arnel Šaran Šarić