Ako postoji bend koji je hard core u svakom aspektu, onda je to Terrorizer. Ne mislim na muzički pod pravac, nego mislim na tvrdokornost sa kojom tretiraju svoju muziku. Dobro, ima svakako još podosta takvih bendova, ali malo koji ima planetarni kultni status kao Terrorizer. Oformljen 1986, Terrorizer, i pored vrlo sporadičnog rada i samo tri albuma, je jedan od prvih i najpoštovanijih Death/Grind Metal bendova sa američkog kontinenta, jedni su od onih koji su osmislili okosnice kompletnog budućeg razvoja pravca i svi bivši i današnji članovi su osobe koje su scenu ne samo izgradili, nego je i osnovali.
Imaju tri albuma, „World Downfall“ (1987), „Darker Days Ahead“ (2006 – od publike i kritike nepravedno zapostavljen album) i ovaj posljednji ovogodišnji. Razlika između sva tri albuma = Nema! Ali, nije to ništa loše. Da imaju gro albuma, pa da čovjek može da kaže da su se izlizali i dosadili i bogu i narodu, ali baš zahvaljujući toj sporadičnosti objavljivanja materijala, Terrorizer su uvjek zanimljivi. Naravno, danas je izbor mnogo veći nego krajem osamdesetih i ovaj album može da izgleda samo kao marginalni projekat, ali Terrorizer ima par aduta koji cijelu sliku drastično preokreću. Prvi je svakako postava sa Pete Sandoval na čelu i David Vincent ponovo za basem (Morbid Angel). Pokojnog Jesse Pintado (Napalm Death), je zamijenila Katina Culture, i za mikrofonom je ponovo Anthony Rezhawk. Dovoljno je spomenuti ove ljude i malo se prisjetiti što su sve do danas snimili i uradili. Drugo, ipak su oni, kao Terrorizer, rodonačelnici pravca na američkom tlu. Međutim, sve su ovo sporedne stvari kada se uzme u obzir sami finalni proizvod, iliti ovaj album koji jeste zanimljiv i dobar, u duhu starih dana sa novijom produkcijom i novim idejama.

Novije generacije jednostavno vrlo teško umiju da emuliraju taj old school zvuk i filing koji su imali Terrorizer, Deicide, Cannibal Corpse, Morbid Angel, ili evropske kolege Napalm Death. Očigledno je potrebna stara garda da se napravi jedan ovakav album, a „Hordes Of Zombies“ jeste jedan vrlo uspjeli old school death grind metal album sa stilom, sa energijom i sa mudima! A sami naslov albuma nije nikakvo djetinjasto obožavanje horor filmova (i neka vas omot albuma ne zbunjuje) već je aluzija na čovječanstvo koje je kao bezglavi zombi, hranjen televizijom, napojen medijima, pod komandom velikog brata („everything is meaningless to the brainwashed minds“ - „Ignorance and Apathy“).

Za „Hordes of Zombies„ se može reći da je isti kao prethodnici, ali to razumite samo kao još jedno poglavlje u razvoju zvuka i pjesama benda. Nikako se ne može reći da je bukvalno prežvakanje starog materijala (znate ono kada slušate dva albuma istog benda pa osjećate da su to ne dva, već jedan te isti album koliko liče). Muzički pečat je isti, to je Terrorizer jedan kroz jedan, ali i ovoga puta uspjevaju da iznesu svoje mišljenje bez suvoparnog ponavljanja. Naravno, sva ograničenja žanra bez daljnjega stoje.

„Hordes Of Zombies“ sigurno neće izazvati val interesovanja i oduševljenja kao što je bio slučaj sa prvim albumom, ali za svakoga ko ima uši za ovaj pravac, ili ko je odrastao uz Terrorizer sjenku, ovaj album je jedno malo iznenađenje. Ima trilion sličnih bendova, ali taj trilion kopiraju ono što su Terrorizer davno prvi započeli. Ako ste zašli u četrdesete i ako vam je stomačina počela poprimati oblik globusa, onda ste u kategoriji „Hordes of Zombies“ i bilo bi vam pametnije da se prisjetite mlađih dana ... i ne samo prisjetite!

Nikola Franquelli