50 Words for Snow nije samo romantična igra riječima prikladna za naziv albuma. Eskimi doista imaju 50 termina za snijeg, i svih pedeset je nabrojeno u istoimenoj pjesmi. Prije same priče o albumu, treba reći malo i o Kate Bush. Žena koja plijeni svojom, prije svega inteligencijom i talentom, pa tek onda glasom i fizičkom ljepotom. Čitao sam o njenoj prošlosti, razgledao njeno pisanje, preslušao diskografiju i otkrio jednu nevjerovatnu osobu koja je zbog svog prvog djeteta prekinula karijeru na sedam godina, koja svaki album priprema godinama, ne obraća pažnju na ustaljene klišee šou biznisa i zahvaljujući svome putu je od djetinjaste pop ličnosti sa kraja sedamdesetih godina, postala ikona na pop rock nebu, a njeno stvaralaštvo, sinonim za kvalitet i čulno uživanje.

Idejno dizajniran okolo snijega, zime i topline vatre, „50 Words For Snow“ album je odsjaj ličnosti Kate Bush, vrlo jaki odsjaj, kao mjesečina na čistom nebu koja se odbija o snijeg - čvrste i odlučne, a opet, i nježne i senzualne osobe, kako samo izuzetna žena može da bude. Jako miran, ekspresivan i meditativan album, sa klavirom u prvom planu, na momente se stvara utisak da i nije muzički projekat, nego eksperiment, igranje sa čulima i istraživanje atmosfera, prepuštanje tonovima, naročito na prvoj pjesmi „Snowflake“, i iako je koncipiran okolo ideje zime, niti najmanje ne smeta nadolazećim vrlo toplim danima, ali i noćima pod otvorenim nebom. „Wild Man“, pjesma o ekspediciji u potrazi za sniježnim čovjeku sa Tibeta, dijelom ljubavna pjesma, dijelom osuda čovječanstva koje uništava sve što mu je nepoznato, strano, čudno, ali i nada u budućnost kada ekspedicija shvata i prećutkuje svijetu svoje veliko otkriće da bi zaštitili nedužno biće od pohlepnih prstiju čovječanstva.

Na svakom albumu Kate Bush ima jednu posebnu pjesmu, jedna koja se malo, ali značajno izdvaja od svih, i „Snowed In At Wheeler Street“ gdje sa Kate Bush, Sir Elton John dijeli vokalne dužnosti, izuzetno nježnja i mirna pjesma, a snažna, nabijena emocijama i energijom, je ta tačka kulminacije na „50 Words For Snow“. Iako vokalno nije ništa komplikovana, teška i više je recitovanje nego pjevanje, sigurno je jedna od Sir Elton John-ovih najboljih interpretacija unazad mnogo godina. Jedino tako je i prihvatljivo na jednom ovakvom albumu.

Album propraćuju tri spota. Prvi, intimno najavljen na svega 4 net lokacije, je bio najava za album, i vrlo brzo je zadobio globalnu pažnju. Spotovi su u stvari animacije, ali ozbiljne animacije, papirni kolaži, teatar sijenki, mala umjetnička djela sama u sebi i najboljem mogućem svjetlu dopunjuju ili najavljuju i uvjek ih je zadovoljstvo gledati.

Detalji čine ovaj album vrlo interesantnim. Audio i video detalji čine posebno zadovoljstvo slušati i gledati, ali i na druge stvari se obraćala pažnja, kao na samu minimalističku prezentaciju albuma, što dalje od mainstream pretjerivanja i medija željnih skandala i svakodnevnih gluposti. Pa čak i bunda koju je Kate Bush koristila na promotivnim slikama je od umjetne dlake, u sitno napisano i napomenuto, ali dovoljno glasno da se zna njeno mišljenje i po tom pitanju i da bi šira publika i na to trebala da obrati više pažnje i razmisli o svojim navikama. „50 Words For Snow“ je jedan izuzetan album u svakom pogledu i nemam više riječi hvale od toga.

Nikola Franquelli