Godina izlaska: 1974
Rezija: Umberto Lenzi
Scenario: Ernesto Gestaldi
Glumci: Tomas Milian, Henry Silva, Laura Belli...

SPOILER:
Marilù Porrino: Giulio, nisi valjda opet napravio neku glupost?
Giulio Sacchi: Neeee, samo sam ubio trojicu muskaraca, dvije zene i jednu djevojcicu.

Giulio Sacchi ( Tomas Milian ) je psihopatski kriminalac koji zivi od pljacke. Tokom jednog napada, Giulio, vidno uznemiren, ubija policajca te zajedno sa bandom bjezi. Zbog tog ubistva ga njegova banda pretuce i ostavi ga. Bez novaca, Sacchi pocne planirati kako da otme kcer bogatog industrijalca i da uzme veliku otkupninu. Za njim i njegovim prijateljima kriminalcima uskoro krece Walter Grandi ( Henry Silva ), inspektor koji je poznat po svojim nasilnim metodama. Sve krece nizbrdo kada na vidjelo sve vise i vise izlazi Giulijeva psihopatska licnost od koje cak i njegovi prijatelji kriminalci zaziru.

RECENZIJA
Almost human je definitivno jedan od najkontroverznijih djela zlatne ere policijskih filmova 'al' italiana'. Politicki nekorektan, nasilan i bijesan, ovo je film koji otvoreno pljuje otrov u oci svim vrijednostima danasnjice ( 'Gade mi se ljudi koji zive samo zbog novca' kaze Sacchi prije nego sto pobije cijelu porodicu ). Giulio Sacchi je zvijer potpuno van kontrole, drogiran, pijan tokom citavog filma, potpuno iskrivljenih moralnih vrijednosti, on vise ne vidi razliku izmedju dobra i zla. On Macchiavelijevu tezu 'cilj opravdava sredstvo' shvaca doslovno, te smatra da je potpuno ispravno ubiti nekoga da bi ostvario sopstvene interese. Cak i njegovi najbolji prijatelji i saucesnici u zlocinu, na kraju uvide da je on zapravo sadista koji zlocin radi vise radi uzivanja u bolu drugih i mucenju nego radi samog novca.

Sto se tice samog filma, Umberto Lenzi ( poznati reziser 'zanrovskih filmova' ) je uradio odlican posao, svojom rezijom je savrseno zaokruzio pricu Ernesta Gastaldija o mladim ljudima bez perspektive koji jedino svjetlo u svom tmurnom zivotu vide kroz spektar bola. Ennio Morricone je kao i uvijek napravio dojmljiv soundtrack, ne toliko napadan i upecatljiv kao u vecini njegovih djela, nego vise pritajen i prijeteci koji samo ceka da explodira, poput samog Sacchija. Kast, bar sto se tice glavnih uloga, je perfektan. Tomas Milian je na vrhuncu svog ludila, covjek koji se navodno pripremao za ulogu u ovom filmu tako sto je mjesecima nekontrolisano pio i koristio opijate da bi se sto bolje mogao uzivjeti u sam lik Sacchija. Sa druge strane imamo kao i uvijek odlicnog Herny Silvu, u ulozi tvrdokornog policajca koji ne popusta ni u najgorim trenutcima. Ovo je dvoboj dvojice glumackih titana koji se jednostavno ne smije propustiti.
Almost human je cistokrvni 'hardcore' policijski film, iznjedrio iz sivila ulica Milana 70-ih, remek-djelo koje vas udara tamo gdje najvise boli i ne popusta do zadnje kapi krvi.

Gogi the Bastard