Priča o AC/DC – Neka bude RokSviđa ti se? Javi ostalima!

Knjiga: Priča o AC/DC – Neka bude Rok
Autor: Susan Masino
Domaći izdavač: SCATTO, 2009
Nabrojite mi 50 kvalitetnih američkih pisaca? Batalite me onih tzv. "bestseller“ pisaca koji se prodaju po šoping centrima tipa Woolmarts, i hvale ih uvjek ista partija ćelavih recenzenata iz dnevne štampe, plaćenih da pišu i u nedogled ponavljaju debilne hvalospjeve o smeću dok prebacuju ostatke kose preko uglačane ćele.. Na 300 i kusur miliona duša koliko ih ima, procenat je poražavajuće mali. Sa dužnim poštovanjem prema autorici ove biografije, a itekako je očigledno njeno oduševljenje bendom i njegovom istorijom, i ova njena knjiga spada u tu kategoriju literarnog prosjeka. Gospođa jednostavno nema dara za pisanje novele, a biografija pored šturih informacija treba malo i maštu da zagolica. Nije to ništa loše, ili čega se treba stidjeti, ali na silu objaviti knjigu, a očigledno se nema talenta za pisanje, je greška sa njene strane, te je pokazatelj čitalačke inteligencije sjevernoameričkog kontinenta gdje ovakve knjige prolaze, i uveliko ukazuje na gramzivost izdavača da se lako zaradi na zvučnom imenu benda AC/DC (prošli put sam ovako bio namagarčen sa tzv. legitimnim izdanjem „Back In Black“ istorije prije desetak godina. Na DVD-u je stojao omot „Back In Black“ albuma i naznaka „Special Edition“. Možete misliti kako sam se kao klinac oduševio i odmah uzeo. Kad ono dokumentarac o stvaranju i snimanju albuma, a sa druge strane omota, dolje, sasvim dolje, čak i ispod uobičajene legalne sekcije, piše da DVD nije autorizovan od strane benda. Ispade da je neka privatna TV kuća napravila dokumentarac, upakovali ga u omot gorepomenutog AC/DC albuma, i tako uvaljivali. Sve to zahvaljujući nekoj rupi u zakonu koju su naknadno vlasti sanirale).

Elem, izvinite me na digresiji ... knjiga ... ne govorim o samom bendu. Ne govorim o njegovoj istoriji. Ne govorim o svih dogodovštinama, uspjesima i tragediji Bona Skota, te nevjerovatnom uspjehu, već govorim čisto o načinu kako je knjiga pisana, o stilu, žargonu i izražavanju. Biografija je napisana amaterski, neinventivno i kao najobičniji udžbenik istorije za osnovnu školu – suho, šturo i nezanimljivo, natrpano datumima i mjestima i samim tim, na momente prava je tortura za čitanje zbog koje će te preskakati pasus za pasusem. Drugi dio knjige, od „Back In Black“ albuma i od kada je Bayan Johnson u bendu, je malo zanimljiviji, tempo je malo brži i više je detalja, što nije za čuditi shodno astronomskom uspjehu koji je ovaj album postigao u americi i koliko su pojedine pjesme ušle u svaku poru svakodnevnog života jednog prosječnog građanina sjeverne amerike, ali i dalje knjiga pati od slabog literarnog izražavanja.

Nema smisla bacati pare na knjigu koju bi polovično pročitali, a i ako je uzmete, čisto kao kolekcionarska vrijednost, onaj gorak ukus u ustima nakon otrežnjenja je baš neprijatan, i toga bih da vas poštedim. Bolje te iste pare potrošiti na digipak reizdanja diskografije benda, ili „Bonfire“ box seta. E, to je prava stvar!

Nikola FranquelliSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva