Blek le Rat je jedan od najdugotrajnijih i najpoznatijih svetskih stensil umetnika. On je Francuz (pravo ime mu je Xavier Prou) koji već tridesetak godina ostavlja svoje radove po fasadama zgrada u čitavom svetu. Još dalekih sedamdesetih je bio u Nju Jorku gde ga je impresioniralo to šta su radili tamošnji street art umetnici i sama ideja da anonimni umetnici preuzimaju inicijativu i ulepšavaju svoj grad. Kada se vratio u Pariz, probao je i sam da počne da iscrtava fasade svog grada. Na njegov početne radove, kada Blek le Rat gotovo isključivo radi ljude u njihovoj prirodnoj veličini, jako veliki uticaj je imao David Hockney koji je u to vreme takođe radio velike formate i koji je snimio čuveni film „The Bigger Splash“ u kome on oslikava jedan lik na zidu sobe.
Međutim, prošlo je dosta vremena dok nije uradio prve radove na ulici, tek 1981. godine. Prvi motivi su mu bili pacovi koje je smatrao jedinim slobodnim životinjama koje žive u gradu i koje će nadživeti sve. Sa prvim radovima počeo je da koristi i svoj tag koji je izabrao po ugleda na tada poznati strip Blek le Roc.
Osamdesetih ja radio sve veće i veće formate i iscrtao je brojne gradove po Evropi. Imao je snažnu anti-ratnu poruku (iscrtavao je irske borce, ruske vojnike, francuske političare…), ali je radio i radove posvećene drugim umetnicima. Jedan od takvih radova – replika jedne Karavađove slike, mu je donela i probleme i slavu. Policija ga je uhapsila dok je radio taj stensil i tada njegovo ime postaje zaista javno prepoznato.
Inače, Blek je pre par godina u Beogradu (u okviru BELEF-a 2009) držao radionice našim umetnicima, tako da nekoliko njegovih radova možete da vidite u Magacinu u Kraljevića Marka. Evo i nekoliko fotografija sa tog događaja (hvala Iva!).
 
 

Blek već duže vreme izlaže u galerijama i muzejima i postao je pravi uzor mlađim umetnicima. Banksy je navodno u jednom intervju-u rekao da često ima problem da pronađe nešto novo šta bi mogao da uradi, jer kad god nešto smisli shvati da je Blek to već uradio dvadesetak godina ranije: http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1024130/Breaking-Banksy-The-interview-worlds-elusive-artist.html

Za više njegovih radova pogledajte: http://blekmyvibe.free.fr/
u saradnji sa http://belgrade-stencil.blogspot.com/