Grupa Virvel je počela sa radom 1999. godine u Beogradu. Članovi benda su sticali iskustvo višegodišnjim sviranjem u više beogradskih bendova, ali su vrhunac kreativnosti dostigli pod imenom Virvel. Veoma brzo bend od off projekta dolazi do svog prvog izdanja ( S/T - Rapanelli Records 2001.) i brojnih koncerata. Mediji u to vreme, u nedostatku prikladnijeg termina zvuk benda karakterišu kao post-rock
ili space-rock sa čim se sami članovi nikada nisu slagali, smatrajući ove odrednice suviše isključivim. Bend nastavlja sa koncertnim aktivnostima stvarajući muziku drugih mogućnosti, a nakon singl izdanja ( Brzi svemir/Ian Fleming Rapanelli 2005. ), 2006. objavljuje svoj drugi album ( Sa Dna - Rapanelli Records ) koji stiže do samog vrha svih relevantnih godišnjih lista. 2007.-a godina je za Virvel izuzetno uspešna, bend putuje na mini ex-Yu turneju koja će svoj vrhunac imati na festivalu Žedno Uho u Zagrebu, kao i nastupima u Ljubljani, Mariboru, Skoplju..
Trenutno Virvel promoviše poslednje izdanje SIBIR (rapanelli records) a postavu čine Tijana Drobac(bas, vokal), Zoran Stojičić(gitara) Dejan Drobac(gitara, analogni sintisajzer), Vladimir Ocokoljić( bubnjevi) i Vladimir Ljubinković(klavijature).
Bend se može kontaktirati preko email adrese:
virvel@rapanellirec.com
www.rapanellirec.com/virvel
www.myspace.com/virvel