Kiša klizi uskim, bledim ulicama. Boje drveća, kuća, trotoara, izgledaju isprano. Masivni oblaci prazne otežale vodene vreće iznad usnulog gradića.

Taksista Milan kreće se sporo kroz nepregledne ulice. Povremeno mu bleštava svetla semafora zaslepljuju oči, dok se brisači leno vuku levo - desno. Sat otkucava nešto posle jedanaest i Milanova smena je završena. Na putu do kuće nailazi na stoperku. Približava joj se lagano i zaustavlja automobil. Zelene oči misteriozne devojke mame. Crna kosa pada joj preko ramena i spušta se do haljine boje lila, koja natpoljena vodom prianja uz vitko, gipko telo. Gleda ga iznenađeno, kao da nije očekivala da se neko zaista i zaustavi.
Milan otvara vrata i ona već u sledećem trenutku seda na suvozačevo mesto. Na postavljeno pitanje kratko i tiho, gotovo stidljivo izusti ulicu i broj kuće.

Nevreme besni. Drveće se savija duž puta, bespomoćno pokušava da odoli vetrovitom nasilniku. Sat u vozilu otkucava 23: 45.

Devojka ćuti, pa Milan, kako bi prekinuo neprijatnu tišinu, pojačava muziku. Unutrašnjost automobila ispunjava glas Vile Valoa koji peva:

… Heartache is knocking on her door
shadows dance outside her window... Tears keep falling on the floor as the world around her crumbles…

Konačno, nalazi ulicu i broj. Devojka pruža ruku ka torbici, ali taksista izgovara:

*
U redu je...
*
Hvala ti.

Devojka, kako se Milanu čini, iščezava odmah nakon izlaska iz automobila.

Narednog jutra taksista opčinjen devojčinom lepotom odlučuje da je poseti. Dolazi do njene ulice i zastaje pred traženim brojem. Na kamenoj ploči čita:

M. A.

1923- 1945

Ispod godine stoji slika devojke u ljubičastoj haljini.

*
Ista je, to je ona!
Milan, izbezumljen, naizmenično gleda u ploču pa u suvozačevo sedište. Lice mu gubi zdravu boju, usta su mu najednom suva. Ponavlja:
*
To je ona! Ona!
Milan seda u kola. Automobil proizvodi zastrašujuću buku dok taksista naglo ubrzava.

Tamara Ćurčić rođena je 1991. u Kikindi. Piše kratku prozu, volontira u muzeju i biblioteci, vodi emisiju na lokalnom radiju. Student je prve godine Filološkog fakulteta u Beogradu, odsek srpska književnost i jezik sa komparatistikom.
Sarađivala je sa somborskim časopisom Avangrad, sajtom Prozaonline; zastupljena u Rukopisu, zborniku poezije i kratke proze mladih s prostora ex-YU.