Ako u poslednje vreme pratite međuarodnu noiz scenu nikako nista mogli da zaobiđete ime Dao De Noize. DDN je Ukrajinski noise ambient projekat koji je za kratko vreme uspeo da objavi dosta izdanja na raznim etiketama. Projekat je inače inspirisan u velikoj meri Japanom i Japanskom kulturom. Konkretno ova izdanja o kojima ovde govorimo su inspirisana nuklearnom katastrofom u Fukušimi. 
Split izdanje sa Kenji Siratorijem je objavljeno na kaseti i prvi utisak je bio "bogte, koj pank" :). Radi se naime o fotokopiranom omotu koji kao da je rađen seci-lepi tehnikom tako da podseća na matore fanzine čitava ta estetika. Što se tiče samog zvuka na kaseti, DDN strana počinje mirnije baš kao neka najava haosa koji bi mogao da nastane. DDN uspeva da na početku balansira sa raznim zvucima u pozadini i bukom koja se provlači sve vreme. Dakle sama dramaturgija je dobra jer  se radi o napetoj atmosferi koja je ipak pod kontrolom. Vremenom lagano stvari počinju da se gube, konci ispadaju i buka preuzima primat. I tako do kraja. Što se tiče strane na kojoj je Kenji... I njega ste imali prilike da sretnete često ako pratite scenu i reč je ne samo o noiz autoru već i sajberpank piscu. Dakle, kada je o njegovoj polovini reč, mogu reći da iskreno i nisam baš oduševljen jer nema mi tu "mesa" što bi se reklo. Sve same kosti. Nekako mi nije bila inspirativna čitava priča i jedino može da mi prođe kao nastavak prethodne strane. No ko je ovde prvi/drugi na izdanju nije precizno naznačeno tako da ne mogu biti siguran da li sam ok skontao ovo. Iskreno, nailazio sam na mnogo bolje Kenjijeve radove.
Što se tiče drugog izdanja, reč je o DDN splitu sa Daruin projektom o kome nažalost ne znam puno, no tu vam je net pa zagrebite malo po površini. Ukratko, radi se o još jednom Japancu. Priča na ovom split izanju je slična i takođe je posvećena nemilim događajima od pre godinu dana. S'tim da je DDN ovde za nijansu mirniji ili kontrolisaniji, manje bučan a za nijansu više atmosferičan, pogotovu u trećoj numeri. Daruin donosi slične industrial noise zvuke koje vuku na ta neka postrojenja i reaktore. Prva numera je nešto mirnija i ambijentalnija  dok je druga napetija. Sveukupno gledano, napravljen je dobar balans kod ovog split izdanja u smislu da autori stilski ne odudaraju jedan od drugog a i kvalitetom su uspeli da se približe tako da stičete utisak da slušate jednog autora što samo pokazuje da su se ova dva momka dobro skontala i da su bliski po senzibilitetu.
Kasetu možete nabaviti na trapdoortapes@hotmail.com a disk na www.neus318.com. Više informacija o DDN na njegovom blogu satoricat.blogspot.com.
Nenad