Šesti februar pada se na jedanaesti

Niš je sinoć bio jedan u nizu gradova (u svetu!) u kojima je proslavljen rođendan legendarnog reggae muzičara Boba Marlija. Robert Nesta Marli rođen je 06. februara, ali je to po niškom rasta kalendaru 11. februar (barem što se tiče ove godine :) ). Možda je na to uticala i vanredna situacija, sneg i led, pa je vreme sporije teklo.

Kao headlineri bili su najavljeni poznati srpski reggae muzičar Hornsman Coyote, Martinees Selecta i DJU. Podršku su činili lokalni soundsystemi Dubox i Freedomized Sound. Sa nekim normalnim zakašnjenjem od oko pola sata, ljudi koji su ulazili mogli su da uživaju u poznatim i manje poznatim pesmama Marlija i ostalih reggae muzičara. Narod je, uz dobar ritam, imao prilike da ćaska sa Coyotom, koji je sa svojom ekipom sve vreme bio u klubu. Smenjivali su se ska i reggea hitovi i pola sata pred ponoć Freedomized Sound bio je zamenjen Dubox Sound-om. Svi su virtuelno i ritmički preselili sa dub stepper-a sa Jamajke na britansko ostrvo.

Tačno u ponoć Martinees Selecta je preuzeo kormilo. Posle dve numere na bini mu se pridružio, praćen ovacijama iz publike, Hornsman Coyote ogrnut rastafarijanskom zastavom. Usledila je set lista, mora se reći, hitova među kojima su se našli “I'll be there for you” koju je otpevao sa DJU, “Self defend you”, “Glow Jah Light”, ali i nova pesma pesma “Belly of the beast” koja će se naći na novom albumu koji izlazi ove godine. Malo je pevao, malo svirao, a bilo je i zezanja, pa se našalio na račun ozvučenja, koje nije bilo loše – ali ne i potpuno zadovoljavajuće. Posle sat, sat i nešto, zahvalio se publici i ostavio još malo vremena lokalnim soundsystemima da upotpune doživljaj vraćajući s vremena na vreme i pevajući.

Iz razgovora sa Kojotom i ekipom, posle koncerta, dodali su da će im ovaj koncert I obeležavanje rođendana Boba Marlija ostati u lepom sećanju, kao i da jedva čekaju sledeći nastup u Nišu – verovatno na promociji novog albuma. Publika je imala samo jednu zamerku – vreme je brzo prolazilo i nastup se činio kraćim. Mada, kako kažu, na dobrom mestu i sa dobrim ljudima vreme proleti.
Gruvimir B. Džankerić