Otisao sam se osisati na irokez frizuru. Frizerka prvo nije htjela ni cuti, odbila me osisati, ali na kraju, uz svu raspravu i nagovaranje, uspio sam dobiti sto sam htio. Frizerka me je onda pogledala i rekla kako mi irokez dobro stoji. Dopalo joj se. Vratio sam se kuci. Kad su me vidjeli, roditelji su odmah digli dreku.
Mama je bila najglasnija i najradikalnija. Poucena odgojem svoje majke, pokusala je nastali problem rijesiti cvrstom rukom. Uzela je makaze i krenula na mene. Popeo sam se na stol i uhvatio joj se smijati. Ona je niska i isuvise debela da bi se mogla popeti na stol. Otac je pokusao srediti situaciju vikom. Galama nije jenjavala. Izasao sam napolje. Nek se malo smire. Pomislili su da sam se ponovo otisao sisati. Lutao sam gradom, kisilo je. Poslije sat vremena potucanja po kisi uputio sam se kod svog prijatelja Zokija. Zoki ce sigurno biti odusevljen mojom novom frizurom.
Zokijeva majka se bas u tom trenutku vracala kuci, kad me ugledala na ulici. Kad je usla u kucu, prvo sta je pitala Zokija, bilo je da li poznaje nekog sa krijestom na glavi. Znala je ona da joj sin nije bas primjeran. Da odlazi na ozloglasena mjesta i da se druzi sa «narkomanima». Kad joj je Zoki rekao da ne poznaje nikog takvog, odahnula je. Ipak joj se sin ne druzi sa najgorim olosem.
Bilo joj je malo lakse i tracak zadovoljstva joj se pojavio na licu. To zadovoljstvo je trajalo sve dok mi nije otvorila vrata. Tad je njeno lice poprimilo cudan izraz koji ja nisam mogao protumaciti.
Zoki je bio odusevljen! Odmah je pozvao ekipu da proslavimo dogadjaj. Napravili smo malu zurku u njegovoj sobi. Bilo je kasno kad se zurka zavrsila. Otisao sam kuci.
Roditelji su cekali da vide kakav cu se pojaviti. Opet je nastala dreka. Mama je vikala kako sam joj to mogao uraditi i kako ce je sutra biti sramota na poslu. Zaprijetila je da ce me osisati na spavanju. Usao sam u sobu i stavio ormar na vrata.
Ljudi su stvarno smijesni...
Sta se njih tice moja frizura!?
Zaspao sam.
Dr. Crack
(kolumna objavljena 2004. u fanzinu Ispod Zemlje)