Bend Vakat nastao u gradu Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 2008 g.
Vakat se u sarajevskom kolokvijalnom govoru koristi kao stara mudra koja jednom rijecju objasnjava znacaj vremena u nasim zivotima. Osjecaj za smjenu dobrog i loseg vremena,tu zivotnu dinamiku ,istancanost ljudskih mastanja i raznolikost osjecanja bend je preuzeo s namjerom –da pokaze svoj pogled na vrijeme u kojem zivi i pozove na promjenu loseg u istom.
Vakat su: Atila Varga,vokal,gitara, Eldin Dino Borovac,bubnjevi, Dinko Činjarević,bas.
Dinko se 1999g. vraca u Sarajevo i okuplja ekipu muzicara. Sa danasnjim sastavom tek 2005 god, Dino i Atila pocinju sa ozbiljnijim radom.U kratkom roku opremili su studio i dali mu ime benda,Vakat.Na taj nacin su ubrzali mnoge stvari/vjezbanje je obezbedjeno,vreme je na njihovoj strani.Njihova energija jeste muzicki mix rocka i punka sa svojim ekstremima u hard coru.Senzibilitet zvuka prljave gitare i sirove energije jeste njihova prepoznatljivost .
Krajem 2009 g.izbacuju svoj prvi singl Zivi Svoj San,zajedno sa video spotom.Iste godine su svirali na lokalnim Bascarsijskim Nocima u okviru programa Pop Rock,a par mjeseci kasnije u Gorazdu na Medjunarodnom Festivalu Prijateljstva. 2010 g. sviraju kao predgrupa spanskoj grupi Los Ninos de los Ojos Rojos u sarajevskom Domu Mladih . U okviru programa Nove Nade Nove Snage osvajaju 2.mjesto glasovima publike izmedju 15-tak bendova ucesnika.Naporno radili i uradili svoj prvi album imena Vakat Takav!
Predpromotivni nastup uradili u junu,2011g.,u klubu AG,kao gosti grupe Don Guido & The Missionaries.Materijal za promociju zvanicnu je u pripremi.Imidzom koji ostavljaju iza sebe –skromnih momaka iz komsiluka mozda vas i navedu da osjetite vrijeme sa njima.