Najiskrenija četvorka na srpskoj rok sceni – Goribor, zajedno sa lokalnim herojem Bokerinijem i Icom (Nahty) aka. projekat „Tabletarijum“, održali su sinoć svirku/performans, iliti omanju životnu i muzičku lekciju, s obzirom na gitarsko iskustvo i poetsko umeće pomenutih umetnika, u jedinom prostoru gde se ovakva umetnost može poslužiti kao glavno jelo – klubu „FEEDBACK“.

Jedan poznanik mi je u prolazu spomenuo: „underground bend (Goribor) u Feedu večeras“. Underground? Tu se koplja mogu lomiti. Ovaj sastav nastupa sve češće u Nišu, i svakim nastupom imaju sve više publike. Izgleda da se fuzija psihodeličnog trip-hopa i bluesa ozbiljno podvlači pod kožu srpskih (jugoslovenskih) rokera alternativaca.

Sprema se novi album, te je bend predstavio materijal koji nas očekuje na tom izdanju, poput odličnog singla „Uzalud se budiš“. Ako ceo album bude „ličio“ na njega, lavina pozitivnih kritika biće neizbežna. Na svirci su se, naravno, čuli i hitovi kao što su „Bez“, „St Bluz“, „Dalajlama me se sećaš“, „Nije da nije“. Iako je studijski bas gitara dosta uključena u rad benda, uživo se ne oseća mnogo nedostatak iste. St-ova svojevrsna recitacija i Pitijeve gitarske deonice zvuče stravično dobro, i jednostavno ne pružaju šansu greškama. Kombinacija Tabletarijuma i Goribora je zasigurno odličan izbor. Može se reći da postoji kosmička (sjajna) nit između njih. Edukativni šamar Bokerinijeve slam poezije i gorka stvarnost Goribora čine jedan savršen par.

Na trenutke sladak, poput albuma Orgazma (čitaj: „Breskve u teškom sirupu“), ovaj borskoniški koktel poseduje dozu gorušice koja vam ne dozvoljava da se vinete u visine. Oni sasvim trezni, oni u alkoholu i oni pod travom - svi su bili jedno, i dali jednak doprinos da sinoćnja svirka dobije odličnu ocenu. Ko nije bio, neka navrati sledeći put na Goribor, možda pronađe usput sebe.
 
txt: N.C.Gile
foto: Marjan S.