25.12.2011, Montenegro Pub, Podgorica

Dvije sedmice sam se spremao za ovaj događaj. Joe Shua Kizz predstavlja svoj album „Barska Mušica“. Instalirao zimske gume, provjerio ulje, sipao gorivo, upalio motor, krećem. Crkla lijeva prednja sijalica! Ma, vozi! Podgorico, evo me, kasnim jedino ako se crna zemlja otvori. A u međuvremenu ...

Okupila se ekipa, cirkaju pivo ispred Montenegro Pub-a, tu je BR100KA, tu su predstavnici najboljeg domaćeg repa, zagrijavaju se Joe Shua i Masturbeator, okuplja se ne pretjerano brojna, ali važna publika, i u 22 i 30, podosta nakon najavljenog vremena, sa tremom i uzbuđenjem, kreću Joe Shua i Masturbeator u predstavljanje albuma. Iako nisam dovoljno upoznat sa hip hop scenom i samim nastupima (tehničkim dijelom) ipak primjećujem da početak nastupa nosi sa sobom i par problema. Prvih desetak minuta nastupa su bili malo haotični, brzopleti i nedovoljno fokusirani i prošarani manjim greškama koje su spuštale atmosferu. Na svu sreću, nakon tog prvog momenta, situacija se, pomalo zahvaljujući publici koja je bezrezervno podržavala svoje favorite, pomalo popuštanju treme, i Joe Shua Kizz podržan bitovima Masturbeatora, postiže zadovoljavajuću formu. Cijeli album je bio predstavljen i taman kada se atmosfera zahuktala, prvi dio nastupa je završio. Kad prije? Joe Shua silazi sa scene i prolazi mogućnost da se na bisu čuju „Yo Raps“ ili „Beton Prošlosti“, a nepunih četrdesetak minuta nikako nisu dovoljni bili ni publici niti su dovoljni da se ovako dobar album predstavi, nešto što će, nadam se, u buduće da izmjene. Noć je nastavio Masturbeator sa svojim autorskim stvarima sa najsvježijeg izdanja „Chopstin Timberfake“ (parodija na Justin Timberlake sa vrlo kanibalizovanim sekvencama i bitovima) i sa još neobjavljenim stvarima.

No, i pored toga što jedan dio nastupa nije ostavio najbolji utisak, jedan nastup ne predstavlja kompletnu sliku i da se niko nije usudio da ove moje riječi drugačije interpretira ili da široj javnosti izvrće moje riječi. Lično sam upoznao ovu ekipu, pratim njihov rad i razvoj, i ove sam noći saznao za par novih projekata, novosti koje su još u razvoju, i sve one, pored drugih činjenica, pokazuju ljude željne provoda ali i ozbiljnog rada. Do idućeg susreta, umjesto da kolutate očima, pođite na Youtube i pogledajte spot za „Yo Raps“ i pružite ljudima šaku ruke za sav trud.
Nikola Franquelli