Evo jedne akcije blogera koja će, nadam se, godinama unapred služiti kao opomena svim domaćim brendovima da ne ulaze olako u “društveno odgovorne” projekte po principu “hajde da nam daju pare svi ovi koji se lože na humanost”.

Dragana Đermanović je na svom blogu pokrenula ovu priču o “humanoj” akciji Komercijalne Banke. Koga mrzi da čita, ukratko, Komercijalna banka je objavila da će u nedelji štednje da “donira” svoj medijski prostor na televizijama humanitarnim organizacijama. Ideja je bila da dok sve druge banke u nedelji štednje imaju spotove na foru “mi smo najbolji, štedite kod nas”, Komercijalna banka te sekunde na televizijama prepusti spotovima humanitarnih organizacija računajući na efekat “mi smo humani, štedite kod nas”.

Ja već godinama ne gledam televiziju, ali sudeći po reakcijama ljudi koji gledaju, u realnosti ova kampanja funkcioniše tako što Komercijalna banka najveći i najatraktivniji deo svog medijskog prostora koristi da objavi kako je humana i kako će pokloniti svoj medijski prostor. Sami spotovi humanitarnih organizacija se emituju na televizijama od sekundarnog značaja, a pre i posle emitovanja spotova se naglašava da je banka to omogućila.

Dragana je na svom blogu jako lepo objasnila da je društvena odgovornost vrlo pipava stvar i da se povezivanje brenda sa društveno odgovornim projektima ne radi ovako kratkoročno i na blic “mi pali s Marsa, evo humani smo, dajte nam sad vaše pare”. Primer banke koja pravilno već godinama gradi svoj brend na društveno odgovoran način, kroz niz kontinualnih akcija i donacija tokom cele godine, je Erste banka. Iskreno, nisam pridavao nekog značaja tome što Erste banka radi, jer sam i na to njihovo ponašanje pomalo gledao kao korišćenje društvene odgovornosti u marketinške svrhe, ali sada kada vidim ovaj primer, shvatam šta znači kad neko zaista siluje ideju humanosti za svoje ciljeve.

Dakle, ključna reč kod građenja brenda na društveno odgovoran način je kontinuitet. To mora da vam bude integralni deo brenda. Ako hoćete “na blic” da budete humani kao što je pokušala Komercijalna banka (tačnije neki genije iz njihovog marketinga), vidite šta se dešava.
Akcija blogera

Da ne dužim dalje, Ivan Ćosić je došao na sjajnu ideju da blogeri svojim primerom pokažu šta znači kada se zaista da medijski prostor u humanitarne svrhe. U narednih nekoliko redova postaviću ovde seriju klipova sa YouTube-a, sve one koje je Komercijalna banka htela da iskoristi za svoju blic taktiku.

Stop trgovini decom
Kampanja organizacije Astra -- Anti Trafficking Action


maliVEliki ljudi
Kampanja organizacije maliVEliki ljudi


Bolje da znaš


Ujedinjeni protiv droge


Osobe u razvoju
Kampanja organizacije Dečje srce


Bitka za bebe
Kampanja Bitka za bebe