Kuća mraka je psiho-patološka drama sa eksplicitnim scenama nasilja čija je radnja smeštena u Poljskoj za vreme hladnog rata.
Lik koga pratimo od početka filma zove se Edvard Šrodon star 44 godine, po zanimanju veterinarski tehničar. Nakon iznenadne smrti žene i doživljenog šoka, koji leči utapanjem u neograničene količine vodke, rasprodaje sve što ima u stanu, uzima osiguranje pokojne supruge, pakuje kofer i odlazi u mesto Lutoviska da radi na državnoj farmi.
Autobus kojim putuje kvari se na par kilometara od farme i on kreće pešaka. Jaka kiša i mrak ga primoravaju da svrati u jednu kuću kroz čiji prozor vidi ženu koja se gola zapire iznad lavora. Pas ga ujeda za nogu i on utrčava u kuću i biva previjen. Tu je i njen muž koji je upravo bio da postavi zamku za lisicu da ne bi više krala živinu.
Pratimo naizmenično dve priče, jedna se dešava te večeri 1978. godine kada Edvard dolazi u kuću a druga, par godina kasnije kada policija vrši rekunstrukciju tragičnih događaja koji su se desili na tom imanju.
Jad i beda tadašnjeg poljskog društva najbolje su oslikani kroz karakter moralno posrnulog stanovništva koje je za par čašica vodke i nekoliko cigareta na komad spremno da iznese sve skrivene stvari u vezi određenih malverzacija i zločina koji se dešavaju u tom poljskom okrugu. Visoko korumpirana policija čiji načelnici rade po partijskoj direktivi, funkcioneri koji su umešani u državne malverzacije šećerom kao oskudnom namirnicom, nerešena ubistva koja se prikrivaju zbog nečijeg interesa i vode kao nesrećni slučajevi, vodka koja se ilegalno pravi od graška sa dodatkom limuna, siromaštvo, utapanje u tu istu vodku u svakoj drugoj sceni samo su elementi koji prate tok filma i doprinose njegovoj celokupnoj atmosferi.
Dom zly je realan, surov, iritantan, na trenutke jako težak ali svakako film koji treba pogledati.
Aleksandar Stošić