Jedan od najkraćih muzičkih pokreta u istoriji dogodio se početkom osamdesetih i trajao nešto poslije njihove polovine, degenerišući se u hard rok, metal, dab. Kao podžanr panka - hardkor je za vrlo kratko vrijeme preplavio Ameriku zasićenu disko divama i glamuroznim pop - rok zvijezdama. Sveto trojstvo hardkora Bad Brains, Minor Threat i Black Flag su uspjeli da pokrenu kompletnu američku scenu, pa je za nepune dvije godine svako mjesto koje je značilo nešto, (pa i ona koja nijesu značila ama baš ništa) imalo svoje predstavnike u hardkor zajednici. Već sredinom osamdesetih, tek poslije nekoliko godina od osnivanja ove tri grupe, završava se zlatno doba. Bad Brains 1985. radikalno mijenja svoj zvuk, okrećući se regeu, Minor Threat i Black Flag prestaju sa radom. Minor Threat 1983, a Black Flag tri godine kasnije.
Ako se baci makar i letimičan pogled na scenu danas, ne može proći nezapaženo da je od svetog trojstva najviše uticaja imao Black Flag šireći svoje ideje kroz rifove žanrovski potpuno različitih autora, od Body Count do Sepulture i My Chemical Romance. Grupa koja je držala do sebe makar je na nekom od početničkih koncerata na repertoaru imala blekflegovske "Rise Above" ili "Nervous Breakdown". Nastajući krajem sedamdesetih, Black Flag se okuplja oko Greg Ginna, koji će izgraditi pravu malu mašineriju. Ovo je možda i najkarakterističniji primjer DIY (uradi sam) ideologije u muzičkom svijetu. Osnivajući izdavačku etiketu SST records, Black Flag će imati sve. Koncertne aktivnosti su vezivali za napuštena skladišta, podrume i poneki klub koji im je otvarao vrata. Gerilsko muziciranje se ispostavilo jako primamljivo, pa su uskoro grupe iz svih krajeva SAD-a prilazile SST recordsu i za njih izdavale svoje albume. Nešto kasnije će za Greg Ginnovu etiketu izdavati i Husker Du, Sonic Youth, Meat Puppets, Dinosaur Jr...
Iako je kroz Black Flag tih ranih godina prošlo više članova, od kojih se najviše njih izmijenjalo za mikrofonom, čovjek koji je uz Ginna obilježio njihovu poludecenijsku karijeru bio je Henry Rollins (Henry Lawrence Garfield). Žureći na posao, Rollins je gužvajući se u prvim redovima jednog njujorškog kluba zatražio da za njega otpjevaju „Clocked In", jedan od hitova njihovog predalbumskog perioda. Dobio je ne samo pjesmu, već i mikrofon da je otpjeva. Od toga momenta on će postati stalni član postave. U godinama koje su uslijedile oni će se odlijepiti od perioda snimanja singlova i uradiće nekoliko uspješnih albuma. Prvi od njih će biti „Damaged", koji će im donijeti i prve sudske sporove. Album je trebao da izađe za Unicorn records, ali kako su oni tražili da se stihovi, pa čak i muzika ublaže, grupa odlučuje da album izda za SST, što će dovesti do sudske zabrane korištenja imena Black Flag, kao i njihovog tada već prepoznatljivog logoa od četiri crna pravougaonika. Zabrana je trajala sve do Unicornovog bankrota. U narednih par godina Black Flag će nastaviti da snima i nastupa kad god i gdje god su mogli, šireći virus hardkora svuda kuda su prošli. Iznenada 1986. Greg Ginn će jednim telefonskim pozivom obavjestiti Rolinsa o napuštanju grupe, što će značiti i kraj ere Black Flaga. 
dl izvor Mulj.net