Nedavno sam sa prijateljima bio u Litvaniji i Latviji (Letonija), što ako ste u prilici preporučujem kao lep način da se provede duži vikend. Pored toga što su to prilično sređeni i lepi gradovi, prilično me je iznenadila količina street art-a. Viljnus i Riga, gde sam uglavnom bio, su ipak relativno mali gradovi (Viljnus manje od 500,000 i Riga 700,000 stanovnika), pa još kad se na to doda dugogodišnja i još uvek veoma vidljiva zaostavština komunizma, nisam očekivao tako dobre radove.

Od street art-a ima pre svega puno sticker-a, ali i stensila, pa i poneki dobri poster. Sticker-a ima puno jer njihove lokalne vlasti dosta pažnje obraćaju na izgled fasada (barem u širem centru grada), pa je svako „spontano ulepšavanje“ neprihvatljivo. Sa druge strane, skoro svaki saobraćajni znak je odlično „dorađen“. Evo nekoliko primera dobrih radova:








Na kraju ono što me je impresioniralo u Viljnusu i što daje jako interesantan detalj za vizuelni identitet grada je način ispisivanja tj. označavanja radnog vremena na prodavnicama. Prosto imate utisak da se svaki vlasnik radnje zaista dobro potrudi da osmisli kako će da ispiše radno vreme! Evo primera za radnju gde se iznajmljuju Segway-i.
Lazar Šestović