Na jedvite jade dočekan je i ovogodišnji Nisomnia festival. Kao i protekle dve godine, za mesto zločina je ponovo izabran sigurno jedan od najboljih otvorenih prostora u gradu – rovovi niške Tvrđave. 
Tabletarijum a.k.a. Bojan Ilić Bokerini

Na repertoaru I dana našli su se lokalni Plastic Sunday i Bokerini, zatim hrvatska Lollobrigida, stari ljubitelji pički i guzica, sastav Let 3, i na kraju, Gramophonedzie. Dokaz koliko razna priznanja ne daju mnogo na značaju, bar što se tiče publike, jeste i slaba posećenost na svirci Plastic Sunday-a. Taj trio je jedan od najperspektivnijih mladih bendova u Srbiji, a pažnja koja je trenutno usmerena prema njima je prosto sramotna. Očigledno im je potreban jedan od onih „buđav lebac“ hitova za sva vremena (ne daj b/Bože!). Bokerinija ne treba posebno predstavljati. Tu je u našem društvu situacija crno – bela = ili ga volite, ili takav vid poetsko/muzičkog izražavanja ne možete ni da slušate, a kamoli da svarite. Posle njega je usledila Lollobrigida. Iako su Let 3 bili zvezde večeri, dosta ljudi je „klicalo“ zagrebačkoj elektro-pop skupini. Ovo im je bio premijerni nastup u Nišu, a svi koji su došli mogli su čuti hitove „Volim te“, „Moj dečko je gej“ i „Miss Right And Mr Wrong“. 
Let3 a.k.a. Riječke Pičke

Rovovi su bili više nego solidno popunjeni kada su riječki heroji istupili na binu. Mada je i ta dobra posećenost dobrim delom „izdejstvovana“, jer su se par dana pred festival propusnice delile kao sadnice japanske trešnje, ali srećom, nikakvih incidenata nije (još uvek) bilo. Mrle i Prlja, zajedno sa svojom glazbenom škvadrom, otprašili su svojih sat i kusur vremena svirke u jednom dahu. Prlja se nekoliko puta zahvaljivao niškoj publici i time je bar neke od nas, ako ne i sve prisutne, kupio za bar toliko da i sledeći put budu toplo dočekani na jugu Srbije. Set lista se sastojala od dobro poznatih stvari poput „Drama“, „Profesor Jakov“, „Dijete u vremenu“ i naravno, „Riječke pičke“. Za sam kraj su poručili da ih ima još i da će još dugo biti tu, uz klasik „Izgubljeni“. Posetioci su I festivalski dan priveli kraju uz beogradskog DJ-a Marka Milićevića, poznatijeg kao Gramophonedzie.
Let3 a.k.a. Riječke Pičke
txt Nenad Cvetković Gile
foto Pixel Art, (jš slika ovde) / http://www.pixelartnis.tk/