I najvećim laicima je jasno da je dugi niz godina unazad srpski hip hop najvitalniji domaći muzički pravac s onu stranu dobra i zla ružičaste estrade. Nije potrebno posedovati doktorat iz sociologije da bi se utvrdila tajna popularnosti ovog žanra – dovoljno je da živite u centru Balkana i sama egzistencija u ovom kutku planete će vas primorati da se hobistički bavite najopštijom društvenom naukom.
Iako materijalno gledano ovo nisu najberićetnija vremena za bavljenje muzikom koja odudara od lakosadržajnih uzusa, domaće rep muzike je iz dana u dan sve više. Zavisi iz kog ugla gledate na ponudu, videćete smeće ili riznicu retkog uličnog blaga. Ali, nesumnjivo je da Srbija poseduje plejadu uličnih ratnika koji svoje bavljenje muzikom shvataju vrlo ozbiljno. Bujica visokokvalitetnih spotova kojima je preplavljeno net gledalište (televizije teško da će pustiti išta od ovog materijala) dodatno potkrepljuje ovu tvrdnju. Pa šta to sve ima da se vidi? Vežite se, polećemo!
Prvo idemo u Niš gde tamošnja dva stihoklepca Demonio i Furio Đunta sitno vezu svoju kafansku odu raskalašnom podneblju iz kog potiču. Lepo upakovana bibliotekarska atmosfera, pleh muzika, dame prijatne za oko – teško da se od života na Jugu može više očekivati. Ono što je nekolicini bilo od ranije poznato, sada će biti jasno svakom ko pogleda video – najluđi za svoje godište, Furio Đunta, jedan je od najperspektivnijih domaćih repera u ovom trenutku.
Ovo nije ni vreme ni mesto da se bavimo sadržajnim implikacijama pesme „Rep i grad“ Fantastične četvorke, numere koja je u rekordnom roku postala navijački klasik. Ovde gledamo spot koji stiže godinu i po dana po puštanju ove pesme u promet. Ideje za koje se Škabo i Marlon Brutal zalažu u ovoj pesmi dobile su svoju logičnu video nadogradnju.
I Beogradski Sindikat je čekao godinu dana po objavljivanju albuma Diskretni heroji da se oglasi videom za neku od pesama sa ovog izdanja. Zajebi je sigurno među najboljima u toj kolekciji, a spot koji je prati, uz već uobičajeno podizanje prašine, potvrđuje od ranije ustanovljene visoke standarde beogradskog kolektiva u ovom segmentu njegovog postojanja.
Verovatno najbolji spot, ne samo u ovom pregledu, već i u čitavoj istoriji srpskog hip hopa, pravljen je za jednu od pesama sa albuma „Šarklo Psihopata“ Ludog Konja, talentovanog repera iz Inđije. Sudeći po kvalitetu izrade, ova genijalna bravura Nemanje Ćeranića pre se može posmatrati kao kratki film nego uobičajeni video spot.
Za kraj, krunski dokaz da je i bez (gotovo ikakvih) sredstava moguće izraditi visoko kvalitetan video. Mnogo je bitnije imati dobru ideju, a nju Lemy G, režiser spota za numeru beogradskog repera Lidera, ne samo da ima, već ume i da je sprovede u delo. Low-fi briljantnost.
Maare