Kakve veze imaju pank-kultura, pank-muzika i pank-život sa smernim, tihim i možda previše povučenim rediteljem i scenaristom Vladimirom Blaževskim?
Na prvi pogled – nikakve, sve dok ne vidite njegov novi film makedonsko-srpske proizvodnje "Pank nije mrtav" s kojim je, posle neobjašnjivo dugih godina stvaralačke pauze ("Bulevar revolucije" je snimio još 1992), Blaževski filmski "vaskrsnuo" na najbolji mogući način. Iznenađujuće, mladalački energično i poletno! Rediteljski znalački, stilski dosledno, od početka do kraja. Zapravo, režija Vladimira Blaževskog je i najjači adut filma "Pank nije mrtav", koji je upravo predstavljen u takmičarskom programu "Istočno od Zapada" na 46. Karlove Vari festivalu.
Sama priča ovog filma snimljenog u Makedoniji, a skromno podržanog i sredstvima Ministarstva kulture Srbije, pomalo je neverovatna za sve one koji nisu poznavaoci pank-kulture, niti im je blisko šta znači živeti pank. Glavni junaci su "matori i ocvali" makedonski pankeri (Makedonci će se rado pohvaliti da su, odmah posle Slovenaca, prvi imali pank-bendove u bivšoj Jugoslaviji), četrdesetogodišnjaci zaglavljeni u vremenu i prostoru, bez ikakve suvisle životne perspektive, u zemlji u kojoj više cvetaju tikve nego ruže. Ideja jedne nevladine organizacije da ponovo, posle 17 godina, okupi njihov nekad popularni bend i organizuje im koncert u Debru, sa većinski albanskim stanovništvom, postaje pokretački motiv za "road movie" potragu za članovima benda rasutim po bivšim jugoslovenskim republikama.
Naravno, na kraju sva ova nevladina rabota propada, Albanci prekidaju koncert i izazivaju tuču, a i makedonski ekstremni nacionalisti dočekaće muzičare pesnicama. Pankeri jesu "popili" teške batine, ali su tokom te jedne kratke večeri dokazali da pank i pankerski anarhizam nije mrtav, i da su i oni sami i dalje živi – poletni i spremni na sve jedino kada su sa svojom muzikom i na sceni.
Blaževski je suptilno odaslao sve poruke koje je ovakav film trebalo da pošalje. Internacionalna i češka publika ih je dobro razumela i film nagradila burnim aplauzom.
(izvor: Politika)