Zašto Alborosie? Ko je Alborosie? Prvo, zato što mu je muzika interesantna i zato što mu je životni put i više nego interesantan. Alborosie je multiinstrumentalista, producent, snimatelj, kompozitor, pjevač, italijan koji tokom životnog i profesionalnog odrastanja odlučio da napusti rodnu Italiju i život i posao nastavi u adoptiranoj Jamajci, koljevci reggae muzike. Nije mali korak u životu. Kao i svaki bijeli čovjek koji razvija muziku crnog čovjeka, i Alborosie komplikuje stvari, i u okosnicu reggae-a upliće i miješa niz drugih uticaja, od italijanskog ljigavog popa („Rude Bwoy Love“), do, hm, pa do ne italijanskog popa i repa („Raggamuffin“) koje nekad bolje, a nekada lošije zvuči. Na svu sreću, najveći dio materijala jeste reggae bez pretjeranog kvarenja atmosfere.
Tradicionalistima se neće svidjeti ideja miješanja pravaca, upliva drugih uticaja, liberalnijim slušaocima će biti donekle osvježenje, dok je trećima potpuno svejedno dok god se nešto vrti između dvije čašice pića. Kako god da okrenemo, jedno se čovjeku mora priznati, da je istrajan i nezaustavljiv. Svidjela vam se njegova muzika ili ne,
njegov stav je nešto čemu se treba skinuti kapa, a niti muzički „2 Times Revolution“ nije album za podcijeniti. Ljeto je idealno vrijeme za testiranje.
Nikola Franquelli