Pre 120 godina, pisac, novinar i socijalista, učenik Černiševskog, Pera Todorović osnovao je Male novine, prvi slobodni, komercijalni list u Kraljevini Srbiji koji se prodavao na ulici.
Todorović je proganjan pod obe dinastije, 20 puta je hapšen, vlasti su ga osudile i na smrt, a socijalisti proglasili renegatom. Medjutim, Male novine su uporno preispitivale sadašnjost i budućnost, dostižući tiraž i do 30.000 primeraka, sve dok se 1903. nisu ugasile.
U novim vremenima i pred sasvim novim izazovima, ali u jednako neprozirnoj magli društvenog beznađa, Male novine se obnavljaju kao elektronski književno politički list za čitaoce probranog ukusa.
Koncipirane po ugledu na Njujorker, Male novine su vrsta književnog portala koji objavljuje recentnu književnost koja je okrenuta čitaocima, praćenu sa više rubrika koje paralelno analiziraju i stvarnost. Uz književnost mlađe generacije, prozu, poeziju i umetnost, ali i svežu filmsku kritiku kroz rubriku Sinematograf, nazvanu tako po tekstu iz starih Malih novina, koje su prve objavile da je film stigao na Balkan, Male novine donose i Malu hroniku, rubriku sa aktuelnim dnevnim postovima, a čitaoci će moći da prate i satirične crtice o stvarnosti, kao i rubrike Društvo i Priroda.
Za Male novine pišu profesionalni pisci, novinari i razni drugi autori, čineći to iz zadovoljstva, neopterećeni uređivačkim politikama listova za koje rade ili zahtevima trenutka.