NEVERGREEN - New Empire (Gothic/Doom/Power Metal, Hammer Records, 2009.)
Gothic je čudan pravac. Taman kad pomisliš da je tu već sve rečeno, pojavi se neki bend ili album koji pobije tu hipotezu. Takav je slučaj i sa bendom Nevergreen.
Iako je Nevergreen iz Subotice malo ko od domaćih fanova gothic žanra će moći da se pohvali poznavanjem rada ovog benda. No, to ne važi i za susednu Mađarsku. Naime, tamo je Nevergreen među najpopularnijim bendovima. Iza sebe imaju već devet albuma (objavljenih u Mađarskoj, naravno) kao i mnogobrojne nastupe po festivalima kakav je Sziget recimo.
„New Empire“ je njihov deveti studijski album po redu. Ono što se prvo da primetiti preslušavanjem ovog materijala jeste raznolikost muzičkih stilova i moćan muzički izraz. Njihov stil je pravi mali sinkretizam metal izraza - gothic/doom/death/symphonic/power metal. Ali, kako oni sami kažu, zbog mračnije i dramatične atmosfere u njihovoj muzici, najprecizniji stilski naziv bio bi gothic/doom metal.
Zajedničko za svih deset pesama (koliko ih ovaj album sadrži) jeste atmosferičnost klavijatura podržana moćnom ritam sekcijom i čvrstim gitarskim rifovima. A kao finalni element tu je i upečatljiv glas Boba Macure.
Ono što odlikuje albume ovog benda jeste da se tu skoro uvek nađe i neka obrada kultnih pop sastava (Black, Depeche Mode...). „New Empire“ sadrži obradu Madoninog hita „Frozen“ za koju je urađen i spot. Te obrade često budu i najpopularnije jer momci zaista znaju kako da te pesme prebace u metal fazon. Recimo, „Frozen“ i sama u originalu ima orijentalni – molski (tužnjikav) prizvuk te je očigledno bila pogodna za obradu u gothic fazonu.
Originalnost, kreativnost i volja, nešto što odavno nije viđeno u gothic žanru na jednom mestu a poniklo je na našim prostorima. Zaista, kada naleti ovako dobar album, teško je ostati ravnodušan. Verujem da ćemo imati prilike da čujemo još dobrih albuma ovog benda ali i da ih vidimo i čujemo na domaćem terenu.
„New Empire“ preporučujem svima koji su se razočarali u poslednja ostvarenja bendova Lacuna Coil, Tristania, Sirenia...
Ivana Vanja

Spisak pesama:
1. Now and Forever
2. Frozen
3. Hunger for Blood
4. White Russian
5. Sad Wings of the War
6. Eternal Avenues
7. New Empire
8. Lust Still Alive
9. For Empire and Kingdom
10. Nation of the Dead