Predstavljamo Bosnian Metal blogSviđa ti se? Javi ostalima!


Ovaj blog je arhivskog i promocijskog karaktera na kojem možete naći osnovne informacije o bosanskohercegovačkim bendovima, linkove, itd.
O metalu u BiH:

Od 80-ih do 1991/92.
Metal se u Bosni i Hercegovini svira od ranih '80-ih. Prve su bile Divlje Jagode koje su imale veliki komercijalni uspjeh u ex-Yu dok su skoro svi ostali bili underground počev od Bombardera, a zatim Ludilo, Armageddon, Parricide, D. Throne, Sadismo i dr.
Od 1986. do rata tradicionalno se održavao Yu Metal Fest u Sarajevu u kojem su pored metal bendova iz BiH učestvovali i bendovi iz drugih dijelova bivše Jugoslavije

Ratne godine (1992-1995)
Ni u ratu metalci ne miruju. Svira se i snima kako i kad se može, međutim nekoliko bendova se raspada, a aktivni su: D. Throne, Cadaver, Neon Knights, Mephistos, Incinerator itd. 1993. godine poginuo je Zlatko, bubnjar Monolita.
1994. godine poginuo je Sema, basist Ludila, a ubrzo je održan i "Koncert za Semu" na kojem su pored Ludila svirali Parricide i drugi tuzlanski bendovi. Iste godine se Nešo (Bombarder ) seli u Srbiju, a 1995. gubi život i Maho, gitarist Bombardera. U januaru 1995. u Sarajevu se održava koncert pod nazivom "Rock Under the Siege" na kojem su svirali D. Throne , Gnu i drugi sarajevski bendovi.

Oživljavanje scene (1996-danas)
Prvih godina nakon rata aktivan je veoma mali broj bendova: D. Throne, Neon Knights koji su zabilježili nastupe u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama "zapadne Europe" te Mephistos, Incinerator i dr. Vrlo brzo se osnivaju Southern Storm, Silent Kingdom, Toxicdeath, Necrophilisma, KRV i Perishment. Bosna i Hercegovina dobiva i predstavnike u metalcore-u, sludge-u poput Evading Downfall, Monument i Tankera. U nekoliko navrata organizovali su se festivali gdje je jedan od glavnih ciljeva bio da postanu tradicionalni, što se do sad nije desilo. Neki od najvažnijih festivala bili su Bosnian Metal Fest 2005. u Visokom, United forces Festival, 2005. u Sarajevu i Sarajevo Metal Fest 2010.
http://bosnian-metal.blogspot.com/Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva