Godina izlaska: 2010
Režija: Marko Backović
Scenario: Marko Backović
Glumci: Miloš Anđić, Momir Filipović, Ilija Dimitrević, Milan Todorović, Miroslav Lakobrija, Stevan Aleksić...

Nikad nisam bio neki veliki fan Marti Misterije, ali me novi srpski film 'Između smrti i jave' natjerao da promijenim mišljenje! Marti je zapravo sve ono što pravi heroj treba da bude: kuler, hladno i bez pardona ispaljuje psovke svih oblika i boja poput rafala iz mitraljeza, hrabro kroči kroz misterioznu šumu punu raznih užasa i čudesa, ima živopisnog pomoćnika Javu i naravno, spašava svoju djevojku Dijanu!! Sad, da me ne bi mnogi gledali sa upitnikom iznad glave i pitali se o čemu pričam, da krenem odakle i svaka dobra priča počinje, iz početka.

'Po predanju, Marti Misterija sa svojim vjernim pomoćnikom Javom dolazi u Zemlju Zaboravljenih Heroja, da bi spasio svoju djevojku Dijanu od perfidne opklade dvojice misterioznih i pasioniranih ljubitelja stripa, i također skinuo zlu magiju sa stanovnika te čudesnog mjesta. Putem, sreće mnoge čudne likove...'

Ekipa filmskih i stripovskih entuzijasta, predvođena Markom Backovićem (koji nam je već isporučio sumanutu horror komediju 'Devojački bunar') je odlučila da oda počast nekim od najvećih filmskih, stripovskih i nema-kakvih-još-nema junaka, uvrštavajući ih na najnezamislivije načine u 27-minutni film o detektivu Martinu Misteriji i njegovom mutavom ali hrabrom pomoćniku Javi. Naravno, ko je gledao Devojački bunar zna šta može očekivati u ovom filmu, ali vjerujem da će opet ostati pozitivno šokiran količinom prikazane ludosti! Znači, opet je u pitanju hommage/parodija na sve živo (pa čak i na same sebe), na Michael Jacksona, Vranu, Predatora, Avantura Toma Sawyera, Indijanu Jonesa, Zagora, naravno Marti Misteriju i još milion likova iz pop kulture.

Volim filmove ovakvog tipa, gdje se ekipa neopterećeno sprda sa svime i svačim, a pogotovo kada i zna šta radi, kao što je slučaj sa ovim filmom, gdje osim velike ljubavi za filmom i stripom i želje za dobrom zajebancijom, vidimo i znanje potrebno da se ostvari zamišljeno. Režija je odlična (majstorski uklopljena scena iz filma 'Predator'!), glumci su također, iako većina njih očito amateri, odlično odradili svoj posao (ponajbolji primjer je Stevan Aleksić, koji se okušao u čak četiri kratke ali skroz različite uloge, a definitivno bih izdvojio jednostavno genijalnu intepretaciju Micheal Jacksona!), scenario nema potrebe ni da spominjem, jer, kao što se vidi iz priloženog, priča je preluda, krcata inteligentnim posvetama i urnebesnim dijalozima. Sve u svemu, odlična polusatna zajebancija odrađena srcem i mozgom na koju ćete se vraćati mnogo puta (ja sam u 4 dana 6 puta pogledao :D). Marko, svaka čast, uspio si osloboditi Zaboravljene Heroje:)

Inače, film je postavljen na internet te se može pogledati i skinuti na web stranici:
http://www.domacifilmovi.biz/domaci-filmovi/marti-misterija-izmedju-zivota-i-smrti-video_d0af55882.html
Gogi the Bastard