-->
S vremena na vrijeme mi jednostavno dodje trenutak kada stavim kaziprst u usta, duboko se zamislim te pocnem pisati neke stvari koji su meni po zivot vazne. Mozda je to samo neki ispusni ventil koji mi pomaze da istresem neke negativne osjecaje iz sebe, gorak ukus u ustima. Ili jednostavno, imam potrebu da serem. Kako se uzme.
Ovog puta, rijec je o nostalgiji. Nostalgiji koju osjecam prema vremenu u kojem nisam zivio, ali kojeg danas prozivljavam u svojoj glavi i srcu. Vremenu kada je balkan bio sinonim za jedinstvo, prijateljstvo. Srednji prst mrskom neprijatelju koji zeli napakostiti. Komsije su si uzajamno cestitale bajram ili bozic, slavile praznike zajedno, druzili se. Danas od toga nista nema. Sve sto je ostalo to su govna, davno izasrana i ostavljena po strani, koja su se vremenom skupljala, tako da je danas smrad postao nepodnosljiv.
Danas umjesto sloge imamo otvoreno neprijateljstvo, mrznju, osjecamo strah na svakom koraku. Do jucerasnji kriminalci su danas visoki duznosnici, zlocinci heroji, glupanderi sa skupim autima mladezi idoli. Na sta smo to spali? Pusimo kurac zapadu sa jedne strane, dopustamo banditima da nam kradu sta stignu, a sa druge postavljamo vjerske duznosnikie na vlast koji potpiruju mrznju i nacionalizam. Nemamo vise ni ponosa ni identiteta. Danas mladi vise ne izlaze na ulice.
To rade penzioneri, najniza klasa i najobespravljeniji sloj drustva kod nas. Zasto bas oni? Jer oni se sjecaju jednog boljeg vremena, i za to se bore. Danas mladi nemaju nista, cak ni uspomene, samim time ni nadu u bolje sutra. '68 je davno prosla, ideja je nestala zauvijek. Danas mladi kada izadju na ulice, to ne rade zato sto su bijesni, nego da se pokazu. Nemaju pojma uopste ni sto idu na proteste. Idu da se slikaju, ne da se bore. Sistem to vrlo dobro zna, i po cezarovom receptu 'hljeba i igara' nam servira ogavne showove poput Farme i Big Brothera, cisto da bi ljudi zaboravili na surovu realnost i ne daj boze, pomislili da drustvo u kojem zivimo nije u redu. A sta mozemo vidjeti u Big brotheru? Promicanje najnizih mogucih drustvenih 'vrijednosti'. Osim toga, ne vidim sta ima toliko interesantno u gledanju nekolicine glupaka koji pred kamerama rade ono isto sta ja npr. radim svaki dan u svojoj kuci. Ali, razlika je u tome sto su oni slavne licnosti. Moje govno smrdi, ali govno Hane Hadziavdagic je od zlata.
Stavili smo na stranu sve nase stare vrijednosti i ustupili mjesto neznalicima, lopovima, nacionalistima koji su sjebali ovaj nas narod do kraja. Izgleda da nam tako i treba. Sami smo krivi za to. Dokle god turbo folk drolje poput Cece ili Seke i fasisti poput Thompsona, Baje Malog Knindze ili Dine Merlina budu na Tv-u, toliko ce ovo nase drustvo biti i dalje u kurcu. Dokle god jedan Silajdzic bude odbijao da sidje sa vlasti, a narod to prihvatao iako ga ne zeli, toliko ce se jos maloljetni i punoljetni delikventi izivljavati nad ljudima, i jos ce puno Denisa biti izbodeno bez ikakvog razloga.
to, toliko od mene za sad, i za kraj samo jedno veliko 'MRS U PICKU MATERINU' citavoj mojoj mrtvoj generaciji koja trune u grobu svoje gluposti.
piše Goran Brekalo