-->
X (aka: X MAN WITH THE X-RAY EYES)
Evo jednog dragulja medju filmovima iz 1963. Nas junak je naucnik koji zeli da poboljsa ljudski vid time sto ce prosiriti lepezu spektra vida toliko da ce onaj ko proba njegov lek moci da vidi I kroz zid. Posto velika korporacija odbija da finansira dodatno njegovo istrazivanje na ovom projektu, naucnik resi da isproba svoj serum na sebi. Isprva on moze da vidi kroz zid, papir, odecu…sve dok ga njegova pohlepa ne natera da u svoje oci ubrziga jos malo seruma ne bi li jos vise poboljsao vid. Ovaj film je I vise nego zanimljiv,.
THE MONSTER THAT CHALLENGED THE WORLD
Evo jednog bisera iz pedesetih. Iako smo mahom navikli da gledamo horor I sf filmove pedesetih u kojima su cudovista gumena, neuverljiva I svakako ponekad I smesna, ovaj film je dokazao suprotno. Radnja filma smestena je u omanji gradic nadomak vojne baze. Veliki zemljotres pogadja grad i nakon njega naizgled sve nastavlja normalno sa radom. Onda pocinju da se dogadjaju nestanci ljudi na obali I u samom moru. Naucnici dolaze do zakljucka da je zaemljotres oslobodio jaja praistorijskih puzeva koji su mutirali usled radijacije I postali cudovsita koja se hrane ljudskim glavama. Ako ovo nije dovoljno da sad odmah pogledate ovaj film, ko zna sta jeste? Film je sjajan.
BATHORY
Najavljivan kao biografija madjarske grofice Erzebet Betori za koju se sumnjalo da je vampir, ovaj film pati od velikog Hallmark uticaja. Iako je svaki kadar doteran do savrsenstva, vec posle 30-tak minuta vidi se da se tu dosta podrazumeva I da je sama dramaturgija veoma losa I na momente konfuzna. Dijalog je neuverljiv a sam ritam filma cudno sklopljen. Pored ovih zamerki, kako pomenuh, kamera I sam kolorit filma je fantastican. Prica doduse sasvim lepo prati istorijsku hronologiju I za nekoga ko nije upoznat sa doticnom groficom moze predstavljati itekako interesantno stivo.
THE SHE CREATURE
Jedan od ne tako zapamcenih sf/horror filmvoa pedesetih je I The She Creature. Film govori o poludelom doktoru ( inace hipnotizeru I magu) koji uspomoc svojih seansi nad jednom devojkom uspeva da prizove milionima godina staro bice koje hodalo zemljom I natera njegov duh da cini zlocine. Iako je film dosta jednostavan I kratak a sama maska cudovista itekako smesna I decija, ne bih vam preporucivao da se nesto preterano zadrzavate na njemu. Prica je plitka a gluma I vise nego stripska. Za ljubitelje ovakvih ostvarenja ovo naravno nece biti prepreka.
piše Mihajlo