Vejn je vrlo temperamentan bivši osuđenik koji radi kao domar u pozorištu i pokušava da bude smeran građanin pod budnim okom socijalnog radnika. On prikriva svoju agresiju, sakriva bes koji je svakim danom sve jači i preti da izbije poput erupcije vulkana. Resocijalizacija mu teško pada, pa Vejn pokušava da kanalište tu agresiju, da je pretvori u nešto drugo. Ispostavlja se da sredina u kojoj živi i radi nije ništa manje nasilna od njega, gora je i surovija te samo potpaljuje njegov kratki fitilj. Uprkos svim naporima Vejn je svestan da se smiriti ne može, da samo odbrojava dane dok ponovo ne padne u vatru, ali ovog puta će plamen njegovog gneva okusiti kriminalci.

 

Ovaj kratki film Endija Šlahtenhaufena je reinterpretacija Betmena, tačnije ličnosti ispod maske - Brusa Vejna koga tumači rediteljev brat Dejvid Šlahtenhaufen.

Ko ili šta je Betmen u suštini? On nije samo kostim, niti bogatstvo, ni gedžeti, ni vozila, ni specijalni trening, on je naprosto žrtva koja uzvraća udarac. Od ostalih vigilante likova se razlikuje po kostimu i arhetipu koji evocira. Naravno, ima i više razlika ali za potrebe ovog filma ću se zadržati na te dve glavne. Prerušen u noćnu zverku, šišmiša, on goni okorele kriminalce svih fela. Endijevo viđenje lika u ovom filmu je originalnije od mnogih tzv. reimaginacija koje sam čitao na stranicama stripova, znatno drugačije a opet verno samoj suštini Betmena.

Vejn kao kratki fan film je niz isečaka koji predstavlja prozor u težak život bivšeg osuđenika koji provodi dane i noći u stalnoj napetosti. Vejn se nagona ne može rešiti, pa izlaz vidi u alter egu pod plaštom osvetnika koji bi mu omogućio da iskali svoj pravednički bes. Zašto baš sad pisati o starom fan filmu iz 2009. koji se pride retko, if ever, pominje na internetu? Ovakva reinterpretacija sa back to basics pristupom liku realizovana kadrovima u stilu Skorcezeovog Taksiste isuviše liči na izvesnog oskarovca koji je sasvim slučajno Betmenov arheneprijatelj. U ovom filmčiću se vidi moguća, ako ne i sigurna, inspiracija za Džokera u režiji Toda Filipsa! Neko je ovo morao videti, ipak je video izabran među favorite sajta vimeo, a ako nije onda je slučajnost prevelika. Da li je Šlahtenhaufen proročki najavio Filipsa ili je Filips ipak gledao Šlahtenhaufenov film?