Znamo da Frenku Keslu poznatijem kao Punisher-u nije stran zatvor. Na kraju krajeva bio je zatvoren i u poznatom zatvoru na ostrvu Rajkers tokom serijala ,,Krug Krvi" (Circle of Blood) autora Stiva Grenta i Majka Zeka iz 1986. Ovog puta je drugačija situacija.

Šta se desi kad nenaoružan Punisher kroči u policijsku upravu sa tašnom u koju je spakovao mrtvog okružnog tužioca? Sledi opšti haos, svi raspoloživi tipovi u uniformama ga privode a kasnije dolazi jedno od najiščekivanijih suđenja u skorašnjoj istoriji. Ali šta se desilo kada je Punisher ubio naizgled nevinog čoveka? To saznajemo tokom ove zanimljive sudske drame scenariste Marka Gugenhajma, crtača Lenila Francisa i Mica Suayana.

Ovo nije tipična priča o Punisheru pošto tema nije borba protiv kriminala, nego suđenje sa posebnim osvrtom na mentalno zdravlje glavnog lika. Postavlja se pitanje da li je Frenk Kesl uopšte uračunljiv (razuman). Da li je sa zakonske tačke gledišta jedan takav masovni ubica kriminalaca (sa neverovatno velikim brojem žrtava) uopšte uračunljiv? Pitanje je poprilično zanimljivo ali je velika šteta što do tog odgovora ipak ne dolazimo unutar ovog stripa. Samo dva broja je premalo za ovakvu temu, tako da ona u ovom slučaju služi više kao pozadina zajedno sa sudskom procedurom.

Pošto je ovo ipak Punisher strip, ima akcionih scena ali uglavnom u formi sećanja i jedna interesantna kratka scena sa psihijatrom koja liči na uprošćenu i skraćenu verziju scene sa Roršahom i dr. Malkomom Longom iz grafičke novele ,,Nadzirači" (Watchmen). Pored toga imamo i razne izjave svedoka. Jedan od svedoka je Mat Merdok, poznatiji čitaocima stripova kao Daredevil, koji daje izjavu na osnovu prethodnog poznavanja optuženog. Inače, čovek koji se u slobodno vreme obalči kao đavo i bije po kriminalcima može dati sasvim valjano mišljenje o duševnom zdravlju, zar ne?

Gugenhajmova dvodelna priča je svakako vredna čitanja uprkos pojedinim nedostacima zbog svog obrta i razrešavanja misterije. Nema drastičnih razlika između stilova dvojice crtača, jedino se drugi deo odvija malo bržim tempom od prvog ali to je više zbog scenarija koji bi bolje odgovarao dužem stripu. Odlična stvar u vezi samog stripa je da nije potrebno neko naročito predznanje za praćenje radnje kao što nije potrebno čak ni poznavanje trenutnih stripova u kojima se pojavljuje Punisher pošto je ovo zasebna priča. Preporučuje se starim i novim ljubiteljima Punishera.

Ocena:7,2/10