Grčka stoner (i njegovi derivati) scena je verovatno najjača na svetu. More dobrih, ne dobrih, nego odličnih bendova trenutno muzicira na jugu Balkanskog poluostrva. Jedan od tih odličnih (šta odličnih, najboljih) sastava je sigurno Naxatras. Treći album je logičan nastavak drugog, prepun sjajnih gitarskih pasaža i melodija i atmosferično / psihodeličnih putovanja tako da slobodno mogu da kažem (pošto je sve već davno odsvirano) da je Naxatras – III , konglomerat muzike sedamdesetih, tačnije mešavina Pink Floyda, Hawkwinda, Wishbone Ash-a i sličnih progresivno-psihodeličnih sastava sedamdesetih godina i stoner rifologije.

Negde sam pročitao odličnu rečenicu da ovaj grčki trio ima basistu koji svira funk, jazz bubnjara i psihodeličnog gitaristu, što uopšte nije daleko od istine. Mnogo “space” zvuka, atmosferičnosti ali i melodije i ritma koji vas tera da tapkate nogom provlači se kroz ovaj album. Gitarski rad je fenomenalan, sa mnogo reverba i zvučnog zida u solo partiturama. Ritam sekcija je odsečna i tačna i kao metronom vas gađa u podsvest. Apsolutno sjajna ploča (kakvu sam upravo očekivao jer su Naxatras jedan fenomenalan, vanserijski bend).

Ako bih morao da izdvojim favorite na ovoj ploči onda bi to svakako bile pesme ”On The Silver Line” sa “loop pedalom” i dugačkim hipnotičkim gitarskim putovanjem. ”Prophet” je takođe, jedna od boljih ostvarenja na albumu i krasi je “sabatovski” rif , odličan solo i bas koji vas vozi celu pesmu. ”Spring Song” liči na uspavanku i pravi je odabir za pesmu koja zatvara ovaj više nego sjajan album. Nepretenciozan skup pesama koji ćete sigurno ako ste fan ovakvog zvuka (kao što sam ja) vrlo često vrteti u svom plejeru ili gramofonu (potonje preporučujem, jer je pravi izbor za ovakav zvuk).
Zoran Popnovakov