I post-pankeri su pankeri, poručiše svojevremeno dva istovetna grafita u Beogradu. A šta ako dolaze iz dalekog, ledenog Sibira i još takvoj muzičkoj bazi dodaju malo gotik i vejv začina? Onda dobijemo Ploho, ruski, a naš, sastav koji je u četvrtak 21. decembra održao odličan samostalni koncert u Zappa Bazi. U nešto jače od sat i po vremena, odsvirali su više od 20 pesama, prošetavši publiku kroz bogatu vlastitu diskografiju. Koncert je organizovala Connected agencija, a naroda je bilo taman toliko da je prostor bio gotovo u potpunosti ispunjen.

Rat u Ukrajini svetu nije doneo ništa dobro, a mnoge Ruse, koji se ne slažu sa politikom vlastite države, naterao jeda napuste otadžbinu. Tako je u Srbiju, od početka invazije ferbruara 2022, došlo više od 100.000 ruskih državljana, a mnogi od njih su novi dom pronašli upravo u Beogradu. Među njima su i dvojica od trojice članova grupe Ploho iz Novosibirska, pa se može reći da je protekli koncert bio na domaćem terenu. Inače, ovaj sastav je jedan od vodećih unutar izuzetno zanimljive i autentične, mahom raseljene, eks-sovjetske post-pank/got rok/dark ili nju vejv scene koja se razvila na prostoru Rusije i Belorusije u poslednjih 10, 15 godina. Pored njih ovom talasu, između ostalog, svakako pripadaju beloruski bendovi Molchat Doma i Nürnberg, kao i ruski Buerak i Human Tetris. Za pomalo paternalistički nastrojen Zapad, ovi bendovi predstavljaju pravu egzotiku, te su njihovi koncerti tamo redovno rasprodati, a turneje se nižu iz godine u godinu. Ipak, Ploho je rešio da poslednji koncert 2023. pokloni Beogradu i kako dolikuje završi višemesečno slavlje povodom decenije postojanja grupe.

Koncert je počeo negde oko 21.30. Ekipa je već ispunila prostor kluba, a momci u crnom sa gitarom, basom i kontrolerima, bez bubnjeva, mogli su da preseku vrpcu i krenu u jednu lepu soničnu plovidbu. Prvi deo nastupa protekao je u nešto mirnijem tonu i statično, bez klasične koncertne akrobatike. Masa je uglavnom mrdala glavama u ritmu i kraj pesama pozdavljala aplauzom - ali još uvek ništa nije slutilo da će značajnija isporuka energije tek uslediti. Ovaj uvodni segment obeležile su numere „Nulevyye”, „Tantsy v temnote” i „Khotet' tepla”. Pevač i gitarista grupe, koja inače peva na maternjem, Viktor Užakov, nije se libio da pozdravi okupljene rečima „hvala puno”, a da onda malo porazgovara i na ruskom. Međutim, u jednom trenutku je progovorio i engleski, koji mu, kako je naglasio, nije jača strana, ali smo svi dobro razumeli poruku i bili saglasni – „fuck the war”. Bilo je to pred numeru „Stroitel'nyi kran”, posle koje je naišla „Ostavaysya so mnoy”.

A onda gradacija dobrih, prvo mračnih, a onda i znatno veselijih vibracija. Viktor odloži gitaru i uz „nazdarovje”, povede masu obasjanu neonskim svetlima kroz tamnu, tromu i snažnu „Pustotu”, a onda i kroz nešto bržu, ali jednako mračnu „Novostroyki”. Uh kad je sint zazviždao onu bliskoistočnu deonicu, proključaše čula momentalno. Tokom ove pesme dogodila se i prva šutka, a bogami i singalong kada više desetina Rusa u auditorijumu zapevaše delić refrena po kome je traka i ponela naziv. Nastup je nadalje išao uzlaznom putanjom i poprimio razmere žurke. Šutke su se ustalile, narod je uživao, a bend nepogrešivo nizao kvalitet i dizao atmosferu. Ređale su se „Vera v prekrasnoe”, „Vecher grustnykh”, „Molodost”, „Dobraya pesnya”... Za sam kraj, u piku, ostavili su „Serdzce poluchaet nozh” i „Ne budem proshchat'sya”. Uz zahvalnicu na ruskom i srpskom, kao i „volim Beograd, volim Srbiju”, post-pankerska trojka ode sa bine.

Kako to obično ide kada je dobar koncert posredi, a publika željna još poslastica, Ploho se vratio pred masu i izrokao još tri pesme – „Gorkiy opyt”, „Kresty” i „Zaklada”, pesmu čiji spot na Jutjubu broji više od milion pregleda. Odličan način da se okonča divno veče i jednako krasan koncert. A pošto je Ploho postao gotovo domaći bend, računam da će nas u predstojećoj godini udostojiti još ovakvih svirki. Spasibo i neka bude!