Mrak koji se vidi, čuje i oseća. Treći put u Beogradu, četvrti u Srbiji, rado viđeni darkvejv/post-pank gosti iz Turske i jedni od vodećih svetskih bendova ovog žanra – She Past Away, ponovo su udostojili beogradsku publiku kvalitetne žurke. U gotovo ispunjenoj Zapa Bazi, sinoć – 23. septembra, izveli su samostalni set od u trajanju od 75 minuta koji je razgalio okupljene i kojim su još jednom pokazali zašto ih ovdašnji pripadnici gotik supkulture i drugi uživaoci mračnih tonova vole. A emocija je, deluje mi, obostrana.

Bilo je negde oko 21.50 kada je muzika sa razglasa utihnula, a na binu popeo dvojac bez kormilara - Volkan Džaner, gitarista i glavni vokal, i Doruk Ozturkdžan na ritam mašini, sempleru i ostalim skalamerijama. Veselje je moglo da počne. U priču su nas uveli pesmom „Durdu Dunya” kojom mahom otvaraju koncerte. Pošto su je završili začulo se: „Dobro veče Belgrad”, što je, razume se, pozdravljeno aplauzom. Nisu gubili vreme, nastavili su sa „Katarsis”, „Disko Anksiyete”, koja je doživela ovacije negde po sredini numere, i „Asimilayson”, jednim od najvećih hitova grupe. Doživljaj je upotpunio lajt-šou, gde su se, u zavisnosti od trake, smenjivala crvena, plava i bela svetla, dok su na video bimu iza benda prikazivani prikladni vizuelni sadržaji.

Potom je naišao „Rituel”, moj adut uz „Sanri”, koju nisu svirali. Obe stvari se nalaze na albumu „Belirdi Gece” iz 2012, remek-delu savremenog darkvejva, bez preterivanja. A stigli su da odsviraju i jednu novu stvar, kao i, između ostalog, traku „Izole” sa poslednjeg studijskog albuma „Disko Anksiyete” iz 2019, na kome su poznatom soničnom crnilu, dodali malo boje. Turski dvojac iz Burse je u nekoliko navrata pozdravljao prisutne sa „hvala puno”, a oni uzvratili aplauzima, ovacijama, a ponegde i pljeskanjem dlanom o dlan u ritmu muzike grupe She Past Away. Za kraj su odabrali još jednu hitčinu koja, ako je nekome znači, ima više od 12 miliona pregleda na Jutjubu – „Kasvetli Kutlama”.

Ali svi smo znali da tu nije bio kraj. Vratiše se Turci na binu uz „nazdarovje”, kako bi odsvirali još nekoliko pesama. Prva je bila „Bozbulanık”, kojom uglavnom otvaraju bis, a onda i „Monoton”, kojom su pak zatvorili prethodni koncert u Beogradu. Kada su premijerno nastupili u glavnom gradu Srbije, neko je u publici neandertalski uralao „Turčine”, dok je sada pred razlaz izletela „kaesteovsko-birfestovska” – „sviraj Mejdene”. Umesto hevi metala, rastasmo se tromo i melanholično, uz „Hayaller”, sa drugog izdanja ,,Narin Yalnızlık’’ iz 2015. Nije bilo više svirke, ali smo pred odlazak sa stejdža od turskih muzičara čuli - „volimo vas”.

U tom duhu, da ne kažem ruhu, ćemo i zaključiti ovaj izveštaj. Neka hemija je očigledno stvorena između She Past Away i beogradske publike, koje je svakim njihovim novim dolaskom sve više. Tu ljubav treba negovati, a ako je suditi po ovom koncertu i postojećoj gradaciji, izgleda da će veza postajati sve jača i jača. Nekako ritualna, nikako monotona, ako me razumete.