U sklopu Nišvilla u Niškoj tvrđavi, već tradicionalno je održana još jedna Striporama u organizaciji Južnog Darkvuda, osma po redu. 

Vreme je poslužilo da sve prodje bez kiše, pa je i odziv ljubitelja devete umetnosti bio dobar. Posetioci su svake večeri mogli da nabave neka od najnovijih izdanja Darkwooda, Veselog Četvrtka, System Comicsa, Makonda, Komika i Golconde. Naravno bilo je i starijih i nekih raritetnih izdanja. Mlađa publika se tiskala oko štandova sa manga stripovima, dok su stariji zagledali Boneli, franuske i američke stripove. 

Zeleni atelje u okviru Striporame
za koji je vladalo veliko interesovanje
Gosti festivala su neumorno crtali i potpisivali portfolio Striporame sa ilustracijama inspirisanim Nišom. Prihod od portfolija je išao deci oboleloj od retkih bolesti i Banci dobročinstva humanitarne fondacije Marine Adamović.

Od gostiju najveća zvezda je bio italijanski crtač Marko Bjankini, publici najpoznatiji po radu na Mister Nou, Teksu i Traperu Keriju koji je na Striporami imao premijeru novog izdanja u okviru specijalnog broja Lunovog Magnus Stripa u izdanju Golconde. Upravo je pred njim bio najduži red za crtež. 

Druga zvezda festivala bio je Sibin Slavković, veteran ex-yu stripske scene poznat po radu na domaćem Tarzanu, Velikom Bleku i kao urednik Yu Stripa i Stripoteke. Od ostalih gostiju tu je Sabahudin Muranović čija je izložba "Tragom starih majstora Moć-preobražaja" privukla dosta pažnje posetilaca. Od gostiju iz domaće strip scene i regiona tu su: Ana Milojković Omi, Mijat Mijatović, Ivan Stojković, nišlije Milan Mišić i Nikola Stanković i mlada nada srpske strip scene Nađa Todorović Taggz iz Beograda koja je nišlijama predstavila svoju mangu 'Zveri u nama' u izdanju System Comicsa. Iz Bugarske je došao Anani Borisov, iz Makedonije Igor Jovčevski, a iz Hrvatske Tihomir Tikulin Tico.

Marko Bjankini na Striporami
Druge večeri je održana tribina Veselog Četvrtka u pres centru Nišvila gde je urednik Dušan Mladenović najavio neka nova izdanja i rezimirao dosadašnji rad Veselog Četvrtka. U subotu je svoju tribinu i promociju imala izdavačka kuća Golconda. Urednik ove kuće Bojan Riznić je govorio i o novim izdanjima "Klasici svetske književnosti" koja su skrenuli pažnju javnosti ali i vanrednom izdanju LMS-a koje je svoju pretpremijeru imalo upravo na Striporami. Vanredno izdanje je posvećeno Traperu Keriju, junaku koga je upravo Marko Bjankini crtao u jednom periodu. U subotu je takođe održan i javni intervju sa ovim crtačem koji se osvrnuo na svoju saradnju sa izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore i radu pre svega na stripu Mister No.

Bila je ovo još jedna zanimljiva striporama, bogata sadržajem i stripovima. Sve pohvale organizatorima i već se nadamo sledećem izdanju naredne godine.

Vladimir Petrović