Povodom Garfildovog rođendana

Dobro je poznata priča da je štampana industrija „osakaćena“ pojavom interneta. Novine širom svijeta su bilježile pad prodaje kako je internet postajao svakodnevnica čitaocima širom svijeta. Štampanoj industriji je trebala decenija i više vremena da razviju održive modele pretplate za svoja onlajn izdanja. Ni danas nisu najsrećniji. Štampana izdanja se sve manje prodaju i razni eksperti redovno najavljuju moment u budućnosti kada će klasična štampa izumrijeti, piše Mirko Kovačević na sajtu Subverzum

Da li to znači i smrt novinskih stripova? Istih onih stripova koji već stotinu godina izlaze u dnevnim novinama i najzaslužniji su za popularizaciju ovog medija.
Na našu sreću ne. Danas živimo u medijskom okruženju u kojem postoje specijalizovani servisi za bilo koju uslugu. Tako da su klasični novinski stripovi dobili novi život na internetu.
Ovo je pravi povod za ovaj tekst. Ne radi se o reklami, već o mojoj iskrenoj preporuci vama kako da najlakše možete čitati klasične stripove kao što su Čarli Braun i Snupi ili Garfild. Potpuno besplatno. Adresa je Gocomics.

Tri stotine različitih stripova se postavi svakodnevno na ovoj platformi. Moj lični izbor je Čarli Braun (Charlie Brown). Priredili su posebno klasično izdanje gdje ste u mogućnosti da čitate najstarije (crno – bjele) avanture Snupija (Snoopy). Ili možete čitati redovno izdanje koje se i dalje pojavljuje u štampi. Nasljeđe Čarlsa Šulca (Charles Schulz) živi i dalje zahvaljujući ovom servisu.

Ako ovo nije vaš prvi izbor, uvijek možete čitati Kalvina i Hobsa (Calvin and Hobbes). Jedan od najcjenjenijih stripova je takođe dostupan za vaše uživanje. Malo šta u pop kulturi je uhvatilo energiju dječije mašte kao ovaj naslov. Mogu mu se vraćati ponovo i ponovo. Posebno je zadovoljstvo nedeljom kada umjesto kaiša imamo cjelu stranicu.

Za one koji ne žele da se pretjerano trude, tu je uvijek najpoznatiji lijeni mačak na svijetu Garfild.
Otiđite na ovu adresu i počnite kopati po arhivama najdugovječnijih stripova besplatno. Napravite nalog i složite vlastite kolekcije svojih omiljenih stripova. Internet je postao novi dom stripova i nikada nije dosadno.