Monkey Club, Podgorica, 27.7.2023. – Scaffold, Vizant, Nervochaos, Violentor

Rokenrol se, manje više, probio na crnogorskom muzičkom nebu i ima pristojan broj svirki, najviše ljeti kada je organizatorima najlakše i najisplativije da organizuju iste. Za metal je, nažalost, priča drastično drugačija, a kada je riječ o svirci underground bendovima, situacija je eteričnija od duha svetoga, sa izuzetkom Morinjske Gitarijade gdje Vojislav Uljarević već više od decenije održava duh metala. Underground svirka u Crnoj Gori je kao fantazija koja nikako da se pretvori u stvarnost. Zato i iznenađuje ovaj događaj u centru Podgorice, kao grom iz vedrog neba, gdje su bili najavljeni Scaffold (Srbija), Vizant (Crna Gora), NervoChaos (Brazil) i Violentor (Italija). Nije mali zalogaj udomiti četiri benda koji imaju limitirano vrijeme za svirku u prostoru koji jedva može da smjesti dvjestotinjak duša i u okolini koja na metal gleda kao na socijalno dno.

Svirka je bila zakazana za 21:00, ali Scaffold izlaze tek u 22:00, i to kašnjenje je bilo, kao i uvjek, problem koji će kasnije prouzrokovati nesuglasice i otkazivanje svirke benda Violentor jer bi trebali da sviraju poslije 1:00 koji je legalni limit za svirke u gradu. Scaffold su nadaleko poznati bend kome nije potrebno posebno predstavljanje. Večeras se ipak nisu predstavili u najboljem svjetlu. Imali su svoju publiku, bilo je skakanja, skandiranja i sve što ide na jednoj svirci, ali je zvuk bio ipak ispod zadovoljavajućeg nivoa, mada to publici i nije suviše smetalo i opšti utisci nakon svirke su bili pozitivni.

Drugi na bini izlaze Brazilci Nervochaos koji su svima okupljenima pokazali kako funkcioniše dobro nauljana metal mašina sa devet albuma u karijeri. Nakon kraćeg namještanja instrumenata, fistbump među članovima, kreću u audio napad kataklizmičnih razmjera koji je okrenuo sve glave pud benda. U međuvremenu, publika je izašla van prostora da udahnu malo vazduha nakon Scaffold svirke, ali nakon samo 30 sekundi od početka svirke benda Nervochaos, bilo je svima jasno da se ovaj nastup ne smije propustiti i svi su nagrnuli unutra. Bend je majstorski odradio svoj set i ovoga puta se sve čulo vrlo jasno a bend je preorao publiku svojom vrlo kompaktnom, dinamičnom i teškom svirkom. Preporuka za bend bilo gdje da ih čujete da sviraju.

Treći bend na sceni su Vizant, jedan od rijetkih bendova u Crnoj Gori koji ne odustaje od održavanja baklje metala. Rijetko imaju svirke, ali kada je imaju, uvjek je posebna a organizatori moraju da se pomire sa činjenicom da njihovi fanovi fanatično obožavaju ovaj bend. To je mjerilo uspjeha i njihov generator. Kao što je pjevač i vođa benda tokom svirke kazao, „mi smo ovdje zbog vas“, i on tako i misli svim svojim srcem i dušom. Nažalost, zbog inicijalnog kašnjenja cijele svirke, Vizant su bili pred ultimatumom da skrate svoj set da bi posljednji bend (Violentor) mogao da svira. Staviti ultimatum pred Vizantom i pred njihovom publikom je jedno veliko ne, ne, ne. Publika je tražila da bend još svira, a kada publika traži nešto od Vizanta, ona to i dobije. Da bi onemogućili da im neko pogasi opremu, strateški je postavljeno nekoliko plećatih momaka i svirka je mogla da se nastavi i privede kraju.

Pred kraj nastupa je bilo nesuglasica, bilo je vrlo nepromišljenih riječi, Vilentor su nažalost izvisili zbog komunalnog limita za svirke, i sve je to uticalo na sveukupni doživljaj i prisutnih i gostiju iz inostranstva, ali su Vizant održali obećanje i to su stvari koje u život održavaju bilo koji bend, posebno bend koji svakoga iz publike shvata kao kućnog prijatelja. Pošto je glad za tračarenjem uvjek prisutna ovdje vam jasno dajem do znanja da se ne upuštate u krivljenje benda Vizant za bilo što. Nisu oni prouzrokovali inicijalno kašnjenje cijelog događaja, gurnuli su ih da sviraju treći umjesto drugi kao po planu, a publika je gladna, gladna i gladna za njihovim nastupima i ne puštaju ih sa bine tako lako.

Sve u svemu, organizatoru svaka čast na uloženom trudu da se dovedu ova četiri benda, ali manjakavosti su bile očigledne i na njima treba poraditi mnogo ozbiljnije jer bez tog osnovnog nivoa i uslova za sviranje svih bendova nema uslova za buduće svirke, nešto što je trebalo da se otkloni prije par decenija, a ne sada.

Nikola Franquelli