Ruski post-pank bend iz Novosibirska, Ploho, nastupio je sinoć, 16. februara u SKCNS Fabrici. Do sada su objavili deset studijskih albuma, a aktuelan je poslednji iz novembra 2022. godine pod nazivom “Когда душа спит”.

U Beogradu su prošle godine rasprodali dva uzastopna koncerta, a ovo im je bio premijerni nastup u Novom Sadu u okviru koga su i promovisali poslednje izdanje.

Ploho dolazi iz Sibira. Njihova muzika je lo-fi, a stekli su popularnost kako na domaćem terenu, u Rusiji, tako i u inostranstvu. 

„Ploho kombinuje osećaj hladnoće i usamljenosti sa modernim zvukom klasičnog post-panka. Njihove pesme govore o životu na postsovjetskim prostorima uz sve njegove odlike: blokovi zgrada, propaganda na TV-u i monotona svakodnevnica. Bend nam otkriva i romantizuje svet običnih ljudi koji žive u stanu pored. Svekodnevni život predstavljen je melanholičnim slikama, pun nostalgije 90-ih i 2000-ih.“ – kaže se u jednom od predstavljanja ovog benda.

Kao predgrupa nastupio je sastav Lepša Brena. Za njihov pristup muzici karakterističan je elektronski obogaćen zvuk sa primesama novog talasa, mračnog synth popa i coldwave-a te žestokih plesnih ritmova. Ono što Lepšu Brenu čini jedinstvenom pojavom na sceni jesu arhitektonske i urbanističke teme koje obrađuju u svojim tekstovima, koji tematizuju odnos čoveka sa različitim prostornim fenomenima, kao i pojave poput melanholije i otuđenja urbanih okruženja, betona i gradova. Teško da postoji bend koji bi se tematski bolje uklopio uz goste iz Rusije.

Sa lica mesta javlja se David Hrubik galerijom fotografija. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Ploho, Lepša Brena @ SKCNS Fabrika, Novi Sad, 16.2.2023.