Proteklog vikenda (21. i 22. oktobra) održan je 8. po redu festival nezavisne glazbe „Udar groma“ na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu. Festival je i ove godine organizirala udruga KA-MATRIX i ovom prilikom ugostio je deset glazbenih sastava iz Zagreba, Rijeke, Zadra, Čakovca, Metlike i Karlovca.

Dead Dog Summer na festivalu Udar groma
Prvu večer, u petak, 21. listopada otvorio je bend OKOV. Iako se radi o novijem bendu, članovi su svirali u poznatim sastavima s domaće scene: Senata Fox, Junk Messiah, Ill Wind, Disbaja. Okov sviraju energični i nabrijani hardcore punk s utjecajima dbeata s angažiranim tekstovima bez pretjeranih žanrovskih lutanja. Od samog početka nastupa razmrdali su pristiglu publiku kojoj se od samog početka
pridružio i pjevač.

Dead Dog Summer dolaze iz Čakovca i sviraju post hardcore s puno melankolije i povremenim izletima u screamo. Iako se i za njih može reći da su novo ime na sceni članovi imaju iskustvo iz dosadašnjih bendova u kojima su nastupali pa ne čudi veći interes osobito zagrebačke publike za karlovački nastup. Bend je Karlovac uključio u svoju mini hrvatsko-mađarsku turneju pa im želimo nastavak uspješnog rada.

Sukob osim vokala s prethodnim projektima AK-47 i Ljubiša Samardžić povezuju i angažirani aktivistički tekstovi i velika pažnja DIY pristupu. Red ljutog i nabrijanog hardcore punka, pa red komentara društveno - ekonomsko - političke situacije u Hrvatskoj i svijetu čini nastup benda i više od samog punk koncerta.

Na žalost, SHIN je otkazao nastup nekoliko dana prije festivala a na njihovo mjesto uskočili su prijatelji iz Nailed Ina. Od samog početka kreću jako i energično. Stvari su im rijetko duže od jedne minute, a sa svojim i zvukom i nastupom podsjećaju na najbolje dane američke hardcorepunk i straight edge škole. Band ima iskustva iz više europskih turneja, iza sebe ima dva vinila i grupu fanova kojima nije daleko doći na koncert. Furiozni nastup, vokalist je od samog početka nastupa među publikom (što je, u ostalom, i obilježje i Okova i Sukoba), a band kompresira izdani materijal na 20-ak minuta potpune eksplozije.

Vipera je najbolji domaći odgovor na Motorhead rock'n'roll, tamnu stranu britanskog punka jednih Amebix i brzi kanadski punk n roll Inepsy. S pravom su bili postavljeni za kraj prve večeri jer u rukavima imaju više festivalskih aduta. Članovi su već nastupali u Karlovcu sa svojim ranijim projektima (Hazarder, Disbaja, Wardahin), tako da su vrlo dobro poznati publici Udara groma. Vipera je predstavila svoj za sad jedini album Nest of Vipers i podjednako su oduševili i metalce i pankere. Vjerujemo da ćemo ih imati prilike još vidjeti u Karlovcu ako ih put ne odnese dalje s obzirom na to da uz sviranje u Viperi dio članova svira i u međunarodnim projektima.

Subotnje kišno poslijepodne 22. oktobra nije obećavalo, no ljutim metal snagama koju se trebale nastupati druge festivalske večeri to nije smetalo. Očito nije smetalo niti ljubiteljima dobre metal svirke koji su već sredinom poslijepodneva počeli pristizati iz gotovo cijele Hrvatske, Slovenije, Ukrajine. Dvorana se već počela puniti unatoč nastupa karlovačkih metal uzdanica Anunnaki. Mladi bend je premijerno nastupio na Udaru uz podršku prijatelja iz Karlovca, a s odobravanjem su ih pratili i kolege iz gostujućih bendova. Premijerni nastup na Udaru zasigurno nije i posljednji pa ih očekujemo i na idućim izdanjima.

Arises iz Zadra pokazali su što znači snaga metala. Band je nastao iz „pepela“ nekadašnjeg Rising Dreama i svira melodični metal s brzim gitarskim riffovima, solo dionicama i pravilnim omjerom growl i clean vokala. Očito imaju svoje navijače jer je od samog početka atmosfera uzavrela kako smo navikli pri gostovanjima poznatih svjetskih imena. Bend cijelo vrijeme ide kroz spoj žanrova unutar metala tako da kad-kad izmjenjuju grunge i nu metal pa preko furioznog deatha odlaze u post sludge i stoner vode na tragu Mastodona ili Baroness. Vrhunski nastup, Arises treba provjeriti čim prije, a nadamo se da ćemo ih ponovno ugostiti i u Karlovcu.

Sarcom dolaze iz Slovenije, sviraju groove thrash koji može zadovoljiti i ljubitelje Pantere kao i one odrasle na nu-metalu. Uostalom Sarcom su često svirali na Maloj sceni upravo u vrijeme ekspanzije novog metala početkom 2000-ih. Sad smo ih (pre)dugo čekali, ali vrijedilo je. Svoj hi-tech nu/groove metal tehnički su podigli na višu razinu. Osim svirački band drži i do tehničke izvedbe: ne vidi se često baterija s duplim bas bubnjem, gitarski rackovi i ostala oprema kakvu viđamo na turnejama europskih i američkih sastava. Sve zajedno, tehnička besprijekornost i energija na pozornici opravdaju kultni status slovenskih underground metal prvaka.

A iz undergrounda dolazi i Porazium, još jedno novo ime na sceni koje okuplja iskusne muzičare iz poznatih domaćih bendova kao što su Usud, Namet, Narednik Lobanja i Vod Smrti, Muka, Stribog. Muzički se kreću na granici ekstremnog metala, ponajviše američkog death metala Deicide, Morbid Angel, Cannibal Corpse s manjim izletima u death-grind Napalm Death iz Utopia Banished / Harmony Corruption faze. U svakom slučaju pravi band za Udar groma. Što više njihov zvuk ocrtava ideju pokretanja festivala. Nakon gašenja pulskog Bolesnog grinja Porazium, uz kolege iz drugih bandova, vraćaju nadu u budućnost domaćeg ekstremnog zvuka. Svi koji ih nisu gledali, ali i oni koji žele ponoviti gradivo mogu ih vidjeti već 21. novembra u Močvari. Oni koji ne stignu do Močvare neka provjere materijal s novog albuma Bigger the care, bigger the hate kojeg su predstavljali u Karlovcu.

Za festivalski (happy) end pobrinuli su se stari znanci i prijatelji festivala iz riječke doom institucije Old Night. U Karlovcu su predstavili svoj treći album Ghost Light. Spuštanje tempa nakon furioznog Poraziuma nije uspavalo publiku koja je bodrila Riječane do kraja, a za kraj, na poziv publike odsvirali su svoj danas već kultni hit The Last Child of Doom. Old Night i dalje njeguju ugodne melodije, neuobičajenu kombinaciju zvuka tri gitare, uvježbani i osebujan scenski nastup i stvaranje mistične atmosfere. Odličan (i logičan) izbor za kraj festivala - Ozzy i Paradise Lost mogu mirno spavati jer doom se i dalje svira i sluša.

Karlovčani, ali i njihovi gosti vole hard n heavy zvuk i zbog njega su spremni "potegnuti" iz daljih destinacija. Zato nije bilo ni čudno da je parkiralište ispred Hrvatskog bilo još i u nedjelju puno registracija iz drugih gradova i država a preko on-line agencija su bookirani mnogi smještajni kapaciteti u gradu i okolici. Sve u svemu se može zaključiti da se i dalje radi o ambicioznom projektu iza kojeg stoji mala i uigrana ekipa, a sudeći prema interesu javnosti postoji potreba za daljnjim održavanjem ovog tipa koncerata.