Jedan od bisera egejskog stoner mora vratio se posle pet godina u Srbiju. Pred krcatim Božidarcem, u srcu beograskog Vračara, na nastupu za koji se tražila karta više, grčki sastav 1000mods održao je koncert za pamćenje. Definitivno su opravdali naziv turneje „We play loud on stage”, a publiku ostavili u goloj vodi, nasmejanu i oduševljenu, mada je taj osećaj bio obostran. No, idemo redom.

Da je pakleno veče u najavi nagovestio je veliki broj ljudi koji se po kišnoj večeri, prvog petka u novembru (4.11.2022) našao pred Ustanovom kulture Božidarac. Pošto sam se probio kroz masu ispred objekta, dočekala me je gužva i u samom prostoru, gde je prve tonove sa razglasa emitovao novosadski Northern Revival. Postoje već 10 godina i žanrovski se nalaze negde u tački sudara stonera, sladža i (iako sa severa, pomalo južnjačkog) roka. Već sam imao prilike da ih čujem uživo, takođe na nekom događaju u organizaciji Resetora, ali ima tome par godina. Sa te distance mogu da kažem da je bend svirački sazreo, na bini deluju moćno i skladno, a sama svirka ide u korak sa svetskim predstavnicima ovog zvuka. Publika je bila možda isuviše statična, ali to nije smetalo momcima na bini da se dobro zabave i pruže okupljenima fini ugođaj. A nije smetalo ni jednom simpatičnom Brki iz prvog reda da na momente ukrade šou i na sebe skrene pažnju dirigentskim i drugim interesantnim igračkim potezima. Novosađani su u septembru objavili novi album „Modification”, te su naslovnom numerom i okončali svoje set i tako napravili lepu uvertiru u veselje koje će uslediti.


Iako je u Božidarcu zabranjeno pušenje, sparina i vrućina je naterala dobar deo sale napolje da uhvati vazduh za zvezde večeri. Kiša je i dalje padala, doduše znatno manjim intenzitetom nego pre početka svirke, ali je novina bila ogroman red koji se protezao od ulice do vrata. Podsetio me je na one pred kapijama festivala ili ogromnih hala, neposredno pre otvaranja ulaza. Kada sam se vraćao unutra žena na jaknama je rekla da nema više mesta, a verujem da se slična priča ubrzo čula i oko ulaska u sam prostor gde je delovalo igla gotovo ne može pasti.

Pošto sam pronašao jedan, koliko-toliko prihvatljiv, kutak za veseli trenutak, zajedno sa ostalim posetiocima ovog događaja brojao sam sitno pred izlazak „grčkih rok revolucionara”, sada sigurno i kultnih - 1000mods. I negde oko 22.10, eto četvoročlane stoner ekipe na bini. Zagrmeše prvi rifovi, začuše se prvi udarci o doboš, krenula je „Above179”. Auditorijum je horskim vokalima dočekao početak pesme, ali se isprva i pomalo snebivao da mimo mlataranja glavom, popularnije – hendbengom, i telesnim uvijanjima pruži značajniju podršku Grcima. Ali situacija se naglo i zasluženo promenila posle petnaestak minuta, tokom pesme „Warped“, kada je kritična masa započela šutku stvorivši tako usred plesnog podijuma krug u koji su kasnije zalazili samo najodlučniji i koji se, uglavnom, održao do kraja koncerta.

Inače, bend 1000mods postoji od 2006. godine i do sada su objavili četiri studijska albuma, nekoliko EP izdanja i singlova. Dolaze iz omanjeg grčkog mesta Hiliomodi smeštenom na poluostrvu Peloponez, a pošto se 1000 na grčkom kaže hilia, njihovo ime predstavlja svojevrsnu igru reči. Sarađivali su sa ozbiljnim producentskim glavama iz sveta (dum) metal i rok muzike poput Bilija Andersona i Breda Boutrajta, a jedni su od protagonista dokumentarca iz 2019. godine o aktuelnoj grčkoj rokenrol sceni „Greek Rock Revolution”. Dani, Janis, Jorgos i Labros su nekoliko puta posećivali Srbiju i po svemu sudeći ovde stekli jaku fan bazu, o čemu je posvedočio i sinoćnji koncert.


Ozbiljna žurka nastala je tokom izvođenja njihove pesme „The Son“ kada je ono gorepomenuto fan-jezgro gotovo u potpunosti, sinhronizovano, počelo da skače. Publika se nije zadovoljila samo šutkama i ritmičkim igrarijama, pa su tokom narednih numera najvatreniji ljubitelji grčkog sastava završili na stejdždajvingu, a dogodila su se i dva (poluuspešna) srkl pita. Neke burazere je grčki stoner melos odradio na nacionalno i versko, pa su pojedinci dizali tri prsta u zrak, a najednom se začuo i povik „pravoslavna braća”. Koliko je atmosfera bila vrhunska govori i činjenica da je pevač i basista Dani u jednom trenutku izustio: „Vi ste najluđa publika koju smo ikada sreli“. Faktički celo veče može da stane u ovu rečenicu, bez pardona. Negde pri kraju seta naišla je i meni omiljena njihova stvar – „Claws”, a delovalo je da nisam jedini kome je ova himnična kompozicija favorit.

Bilo je oko 23.45 kada su navodno završili nastup, ali su se ekspresno vratili na binu posle nekoliko minuta, ne bi li „najluđoj publici” podarili još par pesama. Prva stvar na bisu bila je „Vidage”, najpoznatija pesma grupe 1000mods koja samo na Jutjubu broji više od 10 miliona pregleda. Dočekana je horskim pevanjem uvodnog rifa, posle čega krenulo ludilo. Usled tehničkih problema, odsvirana je gotovo u potpunosti samo sa jednom gitarom, ali to nije omelo ni bend, ni posetioce da uživaju u njoj. Za rastanak su sačuvali „Super Van Vacation“, naslovnu numeru njihovog albuma prvenca iz 2011. U potpunoj ekstazi Dani se đuture sa bas gitarom bacio na bubnjeve, da bi ga potom jedan fan, popevši se na scenu, podigao i izgrlio u znak zahvalnosti za predivno veče.

Ako ne mesecima, onda sigurno danima će se ovaj koncert prepričavati među ljudima koji su ga posetili. Po mom mišljenju, ovo je verovatno jedan od najboljih koncerata gitarskih sastava u Beogradu ove godine, ako ne i duže i ako ne i najbolji. U nadi da na naredni nećemo čekati pola decenije, stonerski heretismos.