Nastavak, jer ste vi to tražili!

Nakon što smo pisali o tome kako se (ne) ponašati u horor filmu, bacili smo se i na klišee koje možete sresti u akcionim filmovima i to onim "pandurskim".

  • Postarajte se da na početku izvedete neku vratolomnu akciju spasavanja ili bombastičnog hapšenja, nešto pri čemu ćete uništiti pola grada i dovesti u opasnost makar sto drugih života, uključujući i vaš. Time ćete pokazati koliko ste opasni po društvo, ali u isto vreme spretni i nepokolebljivi. Neka se šef krvnički izdere na vas, po mogućstvu nekoliko puta u toku celog dešavanja, i neka vam kaže kako ćete dobiti otkaz. Neka ne zaboravi da pomene gradonačelnika koji mu skače po grbači zbog vašeg neodgovornog ponašanja.
  • Vi radite sami. Tačka. Vi ste usamljeni vuk i svakako vam ne treba dadilja. Naglasite to što više puta u filmu.
  • Ako vam ipak uvale partnera, budite prema njemu što gori u početku, ignorišite ga ili ga zadirkujte kako je neiskusan ili pak premator. To ionako nije važno pošto će on do kraja ili poginuti ili vam postati najbolji prijatelj, što je sve dobro, jer vi i inače radite sami. (P.S. partnerova smrt može poboljšati kvalitet vašeg osvetničkog raspoloženja prema zlikovcima).
  • U nekom momentu ponudite šefu ostavku tako što ćete zavrljačiti značku čoveku u lice i reći mu da se nosi u tri… vi ionako radite sami. Čak i kad više ne radite. Ako vam šef traži ostavku, ponovite do tančina prethodni postupak. Zarecite se da ćete sami rešiti slučaj, iako više ne radite na njemu. Ako se šef smiluje da vas ostavi na poslu svakako mu tražite 24 sata da rešite slučaj. Ako je slučaj već rešen vi opet tražite 24 sata, jer to je jednostavno obavezujće. Insistiraje tokom filma da ste mamurni, da vam treba piće i da ne funkcionišete bez alkohola. Neobrijanost se podrazumeva.
  • Spetljajte se sa ženom koja je na neki način umešana u slučaj koji istražujete. Svakako spavajte s njom u jednom momentu i budite uvereni da do kraja za nju postoje jedino dva puta: smrt ili brak sa vama (sa razvodom u drugom delu filma). Nekima je svejedno šta će od te dve opcije naposletku biti.
  • Što češće ulazite u pucačke obračune sa suparnicima, naravno vodeći strogo računa da oni budu brojniji od vas, i da se ceo obračun dešava u napuštenom skladištu. Učestvujete u opasnoj poteri automobilom po krcatom auto-putu. Uništite što više imovine i dovedite što više života u direktnu opasnost.
  • Ako predosetite eksploziju, obavezno krenite prema prozoru. On će se već razbiti od siline vašeg gipkog, mađioničarsko-cirkuskog tela, vi ćete se naći s druge strane, bezbedni, vatra će proći mimo vas, a vama neće failiti ni dlaka s glave.
  • U obračun sa banditima krenite sami, bez podrške. Prethodno se, naravno, naoružajte oružjem koje nelegalno držite u svam stanu već godinama. Pucajte do iznemoglosti, jer vaš pištolj ima magičnih 1300 metaka i ne treba mu nov šaržer s vremena na vreme, on to verovatno sve obavlja sam, jer je marke „Hari Poter“.
  • U nekom momentu, a ovo je od apsolutne važnosti, uzviknite jedno dugo i otgnuto NEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!, ako može u sloumoušenu.
  • Postarajte se da vas vaš glavni oponent ujednom momentu ima na sigurnom nišanu i da drži vaš život u šaci. Neka on tada vodi bespotrebne tirade i monologe u kojima će obrazlagati vašu glupost i svoju dovitljivost, taman da ga nekako upucate pištoljem koji ste sakrili u dup…
  • Ako ste na kraju uspešno rešili slučaj i preživeli, što ne sumnjamo da jeste, odvalite neku duhovitost za kraj i namignite u kameru. Jer nastavak je tu već sledećeg leta.

Slobodan Novokmet