Francuska etikete Bitume Prods o kojoj povremeno pišemo se redovno oglašava sa novim izdanjima. Ponekad i sa singlovima ali ovoga puta ćemo se osvrnuti na dva objavljena u poslednjih mesec dana koja su nešto drugačija od regularnih izdanja.

Krenimo od čileanskog sastava MasaCritica koji postoje od 2015. Ovi momci iz Santijaga u svojoj osnovi imaju hevi zvuk koji neretko može zvučati prilično arhaično. U ovom slučaju MasaCritica svoj zvuk čini svežim i modernijim uplivima stonera i metala. Do sada, njihov put je prevashodno bio vezan za južnu Ameriku što je i očekivano. Ali momci svojim drugim EP-jem "Raza de Kain" stupaju na evropsko tlo putem francuskog izdavača. Za Bitume je ovo prilično hrabar potez, uložiti vreme i sredstva u bend koji u ovim prilikama teško da će moći fizički da dobaci do kontinenta. "Raza de Kain" je ukupno treće izdanje za MasaCritica a drugi EP. Evropsko izdanje koje radi Bitume će sadržati i prvi EP pod nazivom "Homonimo" te putem ovog diska imate priliku da pratite i razvoj ovog sastava.

Nippercreep je bend preko koga smo u stvari i saznali za Bitume. Ovaj sastav tekuće godine slavi 20 godina a prvi album koji smo poslušali bio je "Test" od koga je prošlo sigurno više od deset godina. 20 godina nije mala stvar u andergraundu. Ovoliko trajanje je samo znak posvećenosti vredan poštovanja. Jubilej obeležavaju kako i dolikuje, trostrukim izdanjem u vidu boks seta pod nazivom "Abadon". Čak 37 pesama našlo je svoje mesto na ovom izdanju. Ono se izdvaja i po tome što ne samo što predstavlja celokupan opus i sva lica ovog sastava već i po tome što su na njemu objavljeni i neki nepoznati snimci, demo verzije i studijske (radne) verzije poznatijih pesama, samostalni singlovi ali o obrade sastava koji su uticali na momke (rekao bih više generalno na njih kao individue nego kao na sam bend jer su obrađeni sastavi koji se poprilično razlikuju po svom zvuku). Na taj način im je odata i zahvalnost i predstavljeno sve ono što je bend (in)direktno oblikovalo da zvuči baš ovako. Dvadeset godina je dug period u kome se neminovno dosta promenimo kao ljudi. Neka vas zato ne začudi i spektar zvuka koji ćete čuti na ovom izdanju. Ne znam kada su startovali ali nakon ovolikog perioda su članovi benda (pretpostavka) makar na pragu četrdesetih a-to-će-reć, sazreli su.