Novi singl i spot benda [machina] ugledao je svetlo dana i postavio neka teška pitanja. Muzički kvartet koji čine Tony Mahagony, Edward Vulgarius, Trebor Košmar i Slavuj Pizdeque neguju poseban muzički pravac u kome je težište na filozofskim pitanjima o ljudskoj egzistenciji.

Kao svoj muzički manifest usvojili su društvenu satiru koja je tu da otrezni svakog pojedinca koji se usuđuje da preispituje sebe i koji od muzike traži nešto više, kroz sintezu muzičkih stilova i elemenata.

I njihov novi singl “Bizarni Ples Kosmičkog Patuljka” nastavlja misiju koju su postavili sebi pre osamnaest godina.

“Predmet posmatranja je bio čovjek, tj. ljudska vrsta koja trenutno prolazi kroz psihotičnu fazu prouzrokovanu raznim faktorima. Bijes je postao primarna emocija, a prirodom dati introspektivni um je zamijenilo slijepo praćenje skripti u izolovanim i repetitivnim “Eho-komorama”, koje imaju funkciju izolovanja i kondicioniranja jedinki, bazirano na njihovim predrasudama i političkim ubjeđenjima”, kaže Edvard Vulgarius o novoj pesmi.

Postapokaliptična atmosfera pesme i mračan tekst možda zvuče pomalo zastrašujuće, ali nas svakako teraju na razmišljanje, koje treba da pređe u akciju.

“Čuješ li pjev Vražjeg slavuja što mami duše ranjive” je metafora za svesnu manipulaciju čoveka od strane medijskih, političkih, klero-nacionalnih sila, koje svesno koriste ili simuliraju krize sa namerom manipulacije i mobilizacije. Svet izgleda ide kroz cikluse “katastrofa” i “pogroma” jer mu emocionalni refleks očigledno nadvladava racionalni, i kao takav biva lakše manipulisan i kontrolisan”, objašnjava Vulgarius.

Pesma je satirični osvrt na ljudsku vrstu koja još uvek nije dovoljno razvijena, ali je dovoljno arogantna i srlja u totalno uništenje.

“Racionalni, a ne nacionalni preporod, je jedini lijek koji može promijeniti ovaj kurs koji vodi u “ždrijelo vatre”. Nažalost, još uvijek se ne vidi bilo kakav znak koji ukazuje na ovakvu vrstu transformacije svijesti. Ova pjesma praktično priča priču o mentalnom pacijentu koji jasno odbija i sabotira svaku vrstu terapije jer je ubijeđen da je zdrav,”poručuje [machina].