U junu 2014. Džek Vajt je snimio svoj drugi studijski album, na kojem je zablistala fantastična pesma o ljubavi 'Would You Fight For My Love' u kojoj Džek lamentira nad odlukama koje je donosio u prošlosti, u vezi koja ga još uvek progoni. Spot za ovu melodičnu, snažnu pesmu, režirao je Robert Hejls. On je spot snimio u neverovatno lepim, plavim nijansama, u hotelu Oksford u Denveru.

Činjenica da je osmišljen i stvoren za samo 24 sata zvuči nestvarno. Mnogi su, odmah po izlasku spota, tvrdili da je pesma posvećena bivšoj suprugi Keren Elson, sa kojom je bio u braku osam godina, sve do 2013. Album je velikim delom inspirisan kratkim pričama, pesmama i beleškama koje je Džek zapisivao kad je imao 19. god. Tekstovi su se zagubili i on je zaboravio na njih, sve dok ih nije, slučajno, pronašao na svom tavanu. Deo materijala smatrao je smećem, smejao se dok je čitao, ali, nešto od toga ga je inspirisalo da osmisli nove pristupe muzici i stvori drugačiji stil.


Album 'Lazaretto' je potpuno drugačiji od svega što se do tada pojavilo u muzičkoj industriji, što je potvrda genijalnosti ovog velikog, multi-talentovanog umetnika.

Album je izašao kao zvučni zapis na ploči od čistih 180 g vinila. Sadrži čak tri bonus pesme. Dve pesme su sakrivene u centralnom delu ploče koji je zapravo poput nalepnice na starim LP. Jedna pesma se krije na 78 obrtaja u minuti.

Ovim smo dobili ploču koja se sluša na sve tri brzine: na 33, 45 i 78 obrtaja. Strana A svira iz centra ka spoljašnjoj ivici. Ono što je najveća magija ovog izuzetnog dela muzičke umetnosti je "mrtva" površina na istoj strani. U pitanju je nešto što nikada pre nikome nije pošlo za rukom, i što je veliki audio - vizuelni doživljaj, prvi takve vrste, na vinilnoj ploči. Ovu magiju stvorio je Tristan Djuk. Tristan je umetnik koji se bavi fotografijom i naukom koja mu približava saznanja o holografiji. Od 2008. pionirski poduhvat na polju optike i vizuelne percepcije ostvario je smišljajući nove oblike vizuelnog predstavljanja.

2014. izmislio je novu holografsku tehnologiju kako bi napravio prvi, ikad izrađeni, ručno nacrtani holografski zapis (hologram) upravo za 'Lazaretto'.

Takođe je uradio isto i za saundtrek na vinilu, za film 'Star Wars: The Force Awakens' (2016).

U video zapisu, na kraju ovog teksta, Džek Vajt objašnjava sve tajne ove ploče koja je ušla u istoriju muzike i zbog izuzetnih pesama i zbog inovacija koje su je učinile pionirom u svetu vinila.

Uživajte u onome što će, verovatno, za koju godinu napredovati na polju tehnologije toliko, da će biti nemoguće pohvatati sve ono što se odvija neverovatnom brzinom, kad su hologram - efekti u pitanju.

 

Tatjana Smiljanić