1. GREMLINI 1984

Mali američki grad, ušuškan u prijatnost nadolazećeg Božića, naprasno terorišu mali, ljigavi monstrumi – gremlini. Ovaj kultni miks horora i komedije iz 80-ih prava je novogodišnja poslastica za rane popodnevne časove, idelan film za malo poodraslu decu i nostalgične roditelje. Niko ne može da dočara novogodišnju atmosferu kao Spilbergova produkcija i mali, vragolasti gremlini koji imaju čudnu tendenciju ka smicalicama raznih vrsta.

2. BATMAN RETURNS 1992

Zaboravite Nolanove Betmene – ako hoćete pravog novogodišnjeg Betmena – Bartonov drugi nastavak ove superherojske sage je prava stvar za vas. „Povratak Betmena“ je idelan miks bizarne, iščašene atmosfere, mračnih, apsurdnih i krvožednih likova i prazničnih radosti. Pingvin i Žena mačka predstavljaće najzanimljiviju kombinaciju zlikovaca protiv kojih će depresivno natmureni Betmen morati da se bori, a božićni i gotski Gotam pružiće idealnu scenografiju njihovom sukobu. Savršen da se odgleda u kasnim posleponoćnim novogodišnjim časovima.

3. UMRI MUŠKI 1 i 2 (1988, 1990)

„Umri muški“ je ultimativni praznični film, savršena kombinacija eksplozivne akcije i vrcavog humora. Dva nastavka ove franšize zamišljeni su kao božićni filmovi, a Džon Meklejn, kao Deda Mraz sa pištoljem i doskočicama, dva puta spasava svoju ženu iz ruku međunarodnog terorizma. „Umri muški“ je idealan za sitne noćne sate, kada sve pršti od pirotehnike, a Brus Vilis sa najboljim prazničnim raspoloženjem maklja sve redom kako stigne i čime stigne.

4. SAM U KUĆI 1 i 2 (1990, 1992)

Evo još jednog idealnog filma za rane prepodnevne sate, sjajan za decu, a i roditelji mogu malo da se podsete avantura nestašnog Kevina koji se u dva božićna dana, u dva različita filma, sam obračunava sa dvočlanom bandom bednih provalnika. Avanture Mekolija Kalkina da sačuva svoj dom od pravlnika predstavljaju pravo malo uživanje koje izgleda kao da gledate crtani film koji oživljava, a božićne kićevine svuda unaokolo podsetiće vas na prijatne i nostalgične praznične momente.

5. GOSPODAR PSTENOVA TRILOGIJA (2001-2003)

„Gospodar prstenova“ postala su rado reprizirana novogodišnja poslastica koja se rasteže na tri novogodišnja dana, idealno negde u rano prepodne. „Gospodari“ unose u novogodišnje raspoloženje odgovarajuću količinu akcije, humora, emocija, scene epskih razmena i mnoštvo dešavanja. Najbolje u vezi sa ovim filmovima je to što smo ih svi gledali već nekoliko puta, pa mogu savršeno da posluže da stoje na ekranu dok se obavlja neki drugi posao i samo povremeno baci pogled da se podseti na Frodovu avanturu.

6. SMRTONOSNO ORUŽJE (1987)

Ako propustite avanture Brusa Vilisa, ne berite brigu, tu je Mel Gibson sa Denijem Gloverom – druga najbolja akciona opcija za novogodišnje dane. Dinamični duo, raspareni par dijametralno suprotnih detektiva savršeno se dopunjava humorom, koškanjem i naravno borbom protiv kriminala. Gibsonov neuravnoteženi Martin Rigs i Gloverov „zreo za penziju“ i „prestar sam za ovo sranje“ Rodžer Murtau predstavljaju sjajnu kombinaciju za novogodišnje veselje koje se može kombinovati sa „Umri muški“ filmovima.

7. LJUBAVNI ŽIVOT BUDIMIRA TRAJKOVIĆA (1977)

Kome je dosadilo da po dvestoti put gleda „Žikinu dinastiju“ u 17h na RTS-u, a želi malo pitkog domaćeg humora, onda je film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ najbolje novogodišnje rešenje. Zbunjeni tinejdžer Buda, sin čestoselećih roditelja, pokušava da pronađe zrelost u ljubavi, pa stoga često provereva koliko može reči da izgovori u liftu dok se vozi sa simpatičnom devojkom. Njegova ljubavna nastojanja, u osvit Nove godine, sasvim su pristojna kombinacija za lenjo popodne, ispunjena pravom dozom nostalgije i duhovitosti.

8. TRADING PLACES (1983)

Evo klasične komedije iz 80-ih koja komotno može da se pušta svake Nove godine i da nikada ne dosadi. Edi Marfi i Den Ajkrojd su u najboljoj mogućoj formi u ovoj priči o „prosjaku i kraljeviću“ koji zamene mesta pokazujući na koje čudnovate načine se kolo sreće okreće. Neumorni hit je i dalje duhovit 30 godina kasnije.

Slobodan Novokmet